8. sınıf matematik dersi olasılık konusunun rubik küp destekli oyuna dayalı öğretiminin başarıya, kaygı ve umutsuzluk düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect on level of success, anxiety and hopelessness of teachi̇ng based on rubi̇c-cube-based game of possi̇bi̇li̇ty uni̇t of mathemati̇cs lesson in 8th grade
- Tez No: 826252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Brugada Sendromu, Brugada Tipi EKG Değişikliği, Çarpıntı, Senkop, Brugada Syndrome, Brugada-type ECG Changes, Palpitation, Syncope
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Brugada Sendromu (BS), ventriküler aritmiler ve ani kardiyak ölüme (AKÖ) neden olabilen bir sendromdur. Yapısal kalp hastalığı olmayan bireylerde gözlenen BS, önemli bir kalıtımsal kardiyak iyon kanalı hastalığıdır. Sağlıklı erişkinlerde polimorfik ventriküler aritmi ve senkop atakları ile ani ölüm riski oluşturmaktadır. Elektrokardiyogramlarında (EKG) 3 farklı tipte ST segment yükselmesi mevcuttur. Hastalardaki bu EKG değişikliklerine“Brugada Tipi EKG Değişikliği”(BTED) denmektedir. Çalışmamızda acil servisimize çarpıntı ve/veya senkop şikayetleri ile başvuran hastaların rutin olarak çekilen EKG'lerinde BTED varlığını ve bu hastalarda BS insidansını araştırmayı amaçladık. Ayrıca bu hastaları kardiyoloji kliniğine konsülte ederek daha ileri derecede incelenme ve tedavilerinin yapılmasını planladık. Bu hastaların birinci derece akrabalarına ulaşıp BTED'nin varlığını araştırdık. Çalışmamıza 18-50 yaş arasındaki 317 kişi alındı. Çalışma sonunda yapılan değerlendirmede sadece 2 (%0.6) erkek hastanın EKG'sinde BTED bulundu. Her iki hastanında koroner anjiyografileri normaldi. BTED olan hastalardan birine elektrofizyolojik çalışma yapıldı ve normal olarak değerlendirildi. Bu hastaların birinci derece akrabalarından da EKG çekildi. Bir patoloji saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Brugada Syndrome (BS) is a syndrome that can cause ventricular arrhythmias and sudden cardiac death (SCD). BS, which is observed in individuals without any structural cardiac diseases, is an important hereditary cardiac ion channel disease. It creates sudden death risk in healthy adults with polymorphic ventricular arrhythmia and syncope attacks. ST segment elevations in 3 different types are seen in the electrocardiograms (ECG). These ECG changes in the patients are called“Brugadatype ECG Changes”(BTEC). In our study, we aimed at investigating the presence of BTEC in the routine ECGs of the patients applying to our emergency room with palpitation and/or syncope and the incidence of BS in these patients. In addition, we planned further tests and treatments through the consultations with the cardiology clinic. We contacted the first-degree relatives of these patients to investigate the presence of BTEC. Three hundred and seventeen individuals between 18 and 50 years of age were included in our study. In the evaluation made at the end of the study, BTEC was found only in the ECGs of 2 (0.6%) males. Coronary angiograms of both patients were normal. Electrophysiological study was performed in one of the patients with BTEC and was evaluated as normal. ECGs were taken also from the first-degree relatives of these patients, and no pathologies were found.