The effect of luxury goods on consumer buying behavior: A research on the Tunisian generation Z
Lüks malların tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisi: Tunus Z' kuşağı üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 826325
  2. Yazar: ONS FARROUKH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYCA CAN KİRGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks, Markalar, Pazarlama, Satın Alma Davranışı, Sosyal Medya, Buying Behaviour, Brands, Luxury, Marketing, Social Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Lüks mal pazarı büyüyor ve giderek daha genç alıcılar lüks mallar satın alıyor. Çeşitli sosyal medya, lüks markaların artan popülaritesi ile lüks mallara olan farkındalığın ve satın alma oranının artmasına katkıda bulunuyor. Tüketiciler etkileşimler yoluyla bu yaklaşımı benimsemekte, tüketiciler ise bu sosyal medya sitelerinden etkilenebilmektedir. Lüks mallar, önceki teorileri incelediğimizde çelişkilidir, normal mallarla karşılaştırıldığında, kavramsal çerçevelerin önemli bir kısmı, müşteri davranışları aracılığıyla çeşitli nedenlerle farklıdır. Çalışmanın amacı, gençlerin belirli tüketim mallarını ve satın alma modellerini inceleyerek lüks malların teorik yaklaşımlarını ve pratik sonuçlarının gözlemlenmesini tartışmaktadır. Çalışma için seçilen grup z kuşağıydı, bu piyasayı incelemek için Kartaca Üniversitesi'nde tam zamanlı veya çalışan öğrenciler olan öğrencileri seçtik. Çalışmanın amacı ayrıca lüks malların önemli özelliklerini ve bunların tüketicilerin satın alma davranışlarıyla olan ilişkisini de özetlemektedir. Gerçekleştirilen verilerin toplanması, önceki ilgili çalışma tarafından benimsenen ve raporda atıfta bulunulan yapılandırılmış anket yoluyla yapılmıştır. Bu anket, hem nitel hem de nicel verilerle karma metodolojiye dayanmaktadır. Yorumların görüşlerini ifade edebilmesi ve konuyla ilgili daha fazla fikir sahibi olabilmemiz için kapalı uçlu ve açık uçlu çeşitli sorular soruldu. Teorik çerçeve ve anketten elde edilen sonuçlar, tüketicilerin ilgisini çeken lüks malların en belirgin özelliklerinin estetik, fiyat ve kalite olduğunu belirlemeye yardımcı oldu. Aksine, anket ayrıca sosyal medyanın tüketicilerin özellikle lüks mallar için satın alma davranışlarını etkilemede önemsiz olduğunu göstermektedir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek için regresyon, ANOV A ve T testi de yapılmıştır. Sonuç olarak, teoriler ve anket sonuçları birbiriyle senkronizedir. Lüks mallar hakkında daha geniş bir yelpazede derinlemesine bilgi sahibi olmak ve lüks mallar hakkında daha fazla bilgi edinmek için tanımlanamayan özellikleri ve bölgeleri incelemek için gelecekte araştırmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The market for luxury goods is growing and increasingly young buyers are buying luxury goods. V arious social media, with the growing popularity of luxury brands are contributing to increase of awareness to luxury goods and buying ratio. Consumers are adopting this approach through interactions, while consumers may be affected by these social media sites. Luxury goods is contradictory when we study prevıous theories while compared to normal goods, the significant part of conceptual frameworks, via customer behavior is different due to various reasons. The objective of study discusses the theoretical approaches of the luxury goods and observation of its practical implications by studying specific consumer goods of young people and their buying patterns. The group chosen for study was generation Z, to study this market we chose the students at Carthage University who were either full time students or working students. The objective of study also outlines the significant characteristics of luxury goods and their relationship with buying behaviour of consumers. The collection of data carried out was through structured survey adopted by previous relevant study and referenced in the report. This survey was based on mixed methodology with both qualitative and quantitative data. V arious questions were asked which were closed ended and open ended, so that respondents can express their opinions and we can get more insights to the topic. The theoretical framework and the results from survey, helped in identifying the most prominent characteristics ofluxury goods that consumers get attracted to were aesthetics, price, and quality. On contrary, survey also indicates social media is insignifıcant in influencing buying behaviour of consumers specifıcally for luxury goods. The Regression, ANOV A, T test and Correlation were alsa run to test relationship between variables. In conclusion, the theories and survey results sync with each other. Future research could be done to have in depth knowledge for luxury goods in broader spectrum and studying unidentified characteristics and regions to get more insights on the luxury goods.