A novel truck park differentiation model based on rest time regulations and parking periods
Dinlenme zamanı yönetmelikleri ve park sürelerine göre yeni bir tır parkı farklılaştırma modeli
  1. Tez No: 826404
  2. Yazar: FATİH ERTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Trafik, Ulaşım, Industrial and Industrial Engineering, Traffic, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Park alanı planlaması, kaynak tahsisi, matematiksel modelleme, Monte-Carlo simülasyonu, uluslararası karayolu taşımacılığı, karayolu güvenliği, sürüş ergonomisi, Park area planning, resource allocation, mathematical modelling, Monte-Carlo simulation, international road transportation, road safety, driving ergonomics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, çalışma ve dinlenme süresi düzenlemelerine uygun olarak park faaliyetlerinin sürelerine göre uyarlanmış iki yeni park alanı türü ile kamyon park alanları için yeni bir tesis modeline odaklanmaktadır. İlgili yönetmeliklerin analizine göre, park faaliyetleri kısa molalar ve uzun dinlenmeler olarak kategorize edilebilir ve her park faaliyeti için farklı gereklilikler söz konusudur. Mevcut durumda, park talepleri aynı“evrensel tip”tesis içerisinde karşılanmakta ve bu da verimsiz kapasite kullanımına neden olmaktadır. Bu bağlamda, Uzun Park'ın sadece uzun dinlenme talepleri için, Kısa Park'ın ise sadece kısa mola talepleri için hizmet verdiği alternatif bir model olarak Kısa ve Uzun Park Farklılaştırma (SLPD) Modeli önerilmektedir. Yeni modellerin verimlilik açısından avantajları matematiksel bir model ve Monte Carlo Simülasyonu ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Matematiksel modelin amacı, fırsat ve işletme maliyetlerini minimize ederken toplam kârı maksimize etmektir. Daha sonra, aynı toplam otopark kapasitesine sahip hem mevcut hem de önerilen park yeri türlerine iletilen park talebinin değişen seviyelerini içeren çeşitli senaryolarda kapasite kullanım oranlarını ve karşılanamayan park yeri taleplerinin sayısını karşılaştırmak için bir simülasyon modeli uygulanmıştır. Çalışma ayrıca, hedef kitlesi uzun süre dinlenen müşteriler olan evrensel park alanlarında sunulan ekstra olanakların, park alanlarının kapasitesinin önemli bir kısmının kısa mola veren araçlar tarafından kullanılması nedeniyle maliyetli bir uygulama olduğuna da işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on a new facility model for truck parking areas with two new types of parking areas that are tailored to the duration of parking activities in compliance with work and rest time regulations. According to an analysis of related regulations, parking activities could be categorized as short breaks and long rests, with varying requirements for each parking activity. Currently, parking requests are fulfilled within the same“universal type”facility, resulting in inefficient capacity utilization. In this context, Short and Long Park Differentiation (SLPD) Model is proposed as an alternative model in which Long Park is only serving for long rest requests and Short Park is only for short break requests. The advantages of new models in terms of efficiency are tried to be presented by a mathematical model and Monte Carlo Simulation. The goal of a mathematical model is to maximize overall profit while minimizing opportunity and operating costs. Then, a simulation model is applied to compare the capacity utilization ratios and the number of unmet parking requests in a variety of scenarios that include varying levels of parking demand conveyed to both existing and proposed types of park spaces with the same total parking lot capacity. The study also points to the fact that the extra facilities offered in universal park areas of which the target group is long rest customers is a costly practice since a significant part of the capacity of parking areas are used by vehicles having a short break.