Resettlement and urban reconstruction in post-war cities: A case study of Mogadishu – Somalia
  1. Tez No: 826446
  2. Yazar: ABDIFATAH ABDIAZIZ MOHAMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş Sonrası Kentsel Yeniden Yapılanma, Yeniden Yerleşim, Rehabilitasyon, Yeniden Geliştirme, Canlandırma, Post-war Urban Reconstruction, Resettlement, Rehabilitation, Redevelopment, Revitalization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Savaş sonrası dönemin en önemli hedeflerinden biri, şehirleri ve simge yapılarını canlandırmak, mimari dokularını, eski karakterlerini ve tarihi hatıralarını korumak, göçmenleri geri getirmek ve bölge sakinleri için günlük bir yaşam kurmak için savaştan zarar görmüş şehirlerde yeniden yerleşim planıdır. Varsayımlar ve savaş sonrası şehirlerin kentsel yeniden yapılanma şehir metodolojisine göre nasıl yeniden inşa edileceği ve kentselin savaş sonrası şehirlerin yeniden inşasına katkıda bulunabileceği temel rol hakkında yaygın tartışmalar var. Bu çalışmada Afrika Boynuzu'nun en önemli şehri olan Somali'nin başkenti Mogadişu'da savaş sonrası yeniden yapılanma stratejileri ele alınmaktadır. Çalışma, ağırlıklı olarak Somali'deki yeniden yapılanma deneyimlerine ışık tutmayı ve Mogadişu kentine yoğun bir şekilde odaklanmayı, onu diğer ülkelerin deneyimleriyle karşılaştırarak değerlendirip analiz etmeyi ve bütüncül bir yeniden inşa stratejisi oluşturmak için teorik çerçeveye geri dönmeyi amaçlamaktadır. Mogadişu'da gelecekte daha büyük bir etkinlik elde etmek, kenti canlandırmak ve mimari dokusunu korumak, Geçmişini silmeden, geri dönenlerin anılarını ve tarihle ilgili her şeyi koruyarak mekana ait hissetmelerini sağlamak, insan ve toplum için daha iyi sonuçlar elde etmek. işletme. Bu hedeflere ulaşmak için, diğer ülkelerin bu alandaki deneyimlerini incelemenin yanı sıra, savaş sonrası yeniden yapılanma ile ilgili bazı teorik kavramlar gözden geçirildi ve ardından gelecekteki yeniden inşa süreçlerini organize eden bir strateji ortaya çıktı. Çalışma metodolojisi, bu stratejiye ulaşmak için temel olarak tarihsel, tanımlayıcı ve analitik yaklaşımlara odaklanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için görüşme ve anket gibi bir dizi bilimsel araştırma aracı da kullanılmalıdır. Bu çalışma, teorik araştırmaya ve kentsel yeniden yapılanma için bir strateji hazırlamaya, başkalarının deneyimlerinden yararlanmaya ve önceki hatalardan kaçınmak için yerel deneyimleri değerlendirmeye temel teşkil eden çeşitli çalışma vakalarına dayanan bir dizi sonuç ve öneri ile son bulmaktadır. bu önerilere dayalı olarak doğruluğu artırın.
Özet (Çeviri)
One of the most important goals of post-war is the resettlement plan in war-torn cities to revive cities and landmarks, preserve their architectural texture, ancient character, and historical memories, return immigrants, and establish an everyday life for the residents. There is widespread debate about the assumptions and how to reconstruct cities post-war according to the urban reconstruction city methodology, And the fundamental role that urban can contribute in rebuilding post-war cities. This study discusses the post-war reconstruction strategies in Mogadishu, the capital city of Somalia, the most important city in the Horn of Africa. The study aims mainly to shed light on the reconstruction experiences in Somalia and focus intensely on the city of Mogadishu, evaluate and analyse it by comparing it with the experiences of other countries and returning to the theoretical framework to come up with an integrated strategy for reconstruction in Mogadishu, to achieve greater effectiveness in the future to revive the city and preserve its architectural texture Without wiping its past so that the returnees feel belonging to the place by preserving memories and everything related to the history to achieve better results for the human and the business. To achieve these goals, some theoretical concepts related to reconstruction post-war were reviewed, in addition to studying the experiences of other countries in this field and then coming up with a strategy that organises the reconstruction processes in the future. The study methodology focuses mainly on the historical, descriptive, and analytical approaches to reach this strategy. A set of scientific research tools, such as interviews and questionnaires, also should be used to achieve this goal. This study concludes with a set of conclusions and recommendations based on the theoretical research and the various study cases that represented the basis for preparing a strategy for urban reconstruction, taking advantage of the experiences of others, and evaluating local experiences, to avoid previous mistakes and enhance correctness based on these recommendations.