Retro mekânların tüketici tercihlerine ve müşteri memnuniyetine etkisi: Mardin'deki historanlar üzerine bir araştırma
The effect of retro places on consumer preferences and customer satisfaction: A research on historaurants in Mardin
- Tez No: 826471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN ÖZALTAŞ SERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Nostalji, Retro, Retro Pazarlama, Restoran, Historan, Nostalgia, Retro, Retro Marketing, Restaurant, Historan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı retro mekanların tüketici tercihlerine ve müşteri memnuniyetine etkisinin tespit edilmesidir. Bu amaçla Mardin'de bulunan tarihi restoranları tercih eden tüketicilerin memnuniyet düzeyinin ölçülmesi için 406 tüketicinin görüşüne başvurulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Örneklem grubuna erişim için kolayda örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Anket formunun birinci bölümünde katılımcıların demografik özellikleri ve historan işletmelerine gitme sıklıklarına yönelik sorular, ikinci bölümünde tüketicilerin retro mekânlar ile ilgili görüşlerini içeren ve müşteri memnuniyetine ilişkin ifadeler yer almaktadır. Anket tekniği ile elde edilen veriler boyutlarına göre analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans analizleri, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik yöntemler kullanılmıştır. Cinsiyet ve tercih etme sıklığı karşılaştırılmasında T-testi; yaş, öğrenim düzeyi değişkenlerine göre karşılaştırılmasında ise Anova testinden yararlanılmıştır. Tüketicilerin retro mekânlar ile ilgili“geçmişi hatırlama”ve“nostalji”alt boyutları ve müşteri memnuniyeti arasındaki ilişki regresyon analiz yöntemi ile incelenmiştir. Bu çalışmaya göre nostalji ve geçmişi anımsama nedeni ile tercih edilen retro mekânların müşteri memnuniyetine olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Retro mekanları tercih eden müşteriler demografik özelliklere göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of retro places on consumer preferences and customer satisfaction. For this purpose, the opinions of 406 consumers were consulted to measure the satisfaction level of consumers who prefer historical restaurants in Mardin. A questionnaire was used as a data collection tool in the research. Convenience sampling method was preferred to access the sample group. In the first part of the questionnaire form, there are questions about the demographic characteristics of the participants and the frequency of going to historian establishments, and in the second part, there are statements about the opinions of consumers about retro venues and customer satisfaction. The data obtained with the survey technique were analyzed according to their dimensions. Descriptive statistical methods such as frequency analysis, arithmetic mean and standard deviation were used to analyze the data. T-test was used to compare gender and frequency of preference, and Anova test was used to compare age and education level variables. The relationship between the“remembering the past”and“nostalgia”sub-dimensions of consumers about retro places and customer satisfaction was analyzed by regression analysis method. According to this study, retro venues preferred for nostalgia and reminiscence have a positive effect on customer satisfaction. Customers who prefer retro venues do not differ according to demographic characteristics.