Kinetics of polyurethane formation reaction between glycidyl acide polymer (GAP) and desmodur N-100
Glisidil azid polimeri (GAP) ve desmodur N-100 arasındaki poliüretan oluşum tepkimesinin kinetiği
  1. Tez No: 82662
  2. Yazar: SEMA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glisidil azid polimeri (GAP), poliüretan, kinetik, izosayanat, Desmodur N-100, dibütiltin dilorat (DBTDL) vı, Glycidyl azide polymer (GAP), polyurethane, kinetics, isocyanate, Desmodur N-100, dibutyltin dilaurate (DBTDL) IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz GLISroiL AZID POLİMERİ (GAP) VE DESMODUR N-100 ARASINDAKİ POLİÜRETAN OLUŞUM TEPKİMESİNİN KİNETİĞİ KESKİN, Sema Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Temmuz 1999, 80 sayfa Bu tezde glisidil azid polimer (GAP) ve bir poliizosayanat olan Desmodur N-100 arasındaki poliüretan oluşum tepkimesinin kinetiği nicel FTIR ile gözlenmiştir. Poliüretan oluşumu İR spekturumunda 2274 cm“1 'deki NCO geriliminin soğurma bandındaki değişikliğin ölçümü ile izlenmiştir. Tepkime %40-50 dönüşüme kadar ikinci dereceden bir tepkimedir. 55-80°C arasında değişen bir aralıkta elde edilen kinetik verilerin değerlendirilmesinden Arrhenius aktivasyon enerjisi (Ea), aktivasyon entalpisi (AH*), ve aktivasyon entropileri (AS*) sırası ile 47kJ/mol, 44kJ/mol and -196 J.mol^K”1 olarak bulunmuştur. Şu anda kullanılmakta olan yakıt bağlayıcıları ile karşılaştırıldığında tepkimenin yavaş olduğu ve bunun da bir sertleştirme katalizörünün kullanımını gerekli kıldığı saptanmıştır. Serleştirme katalizörü olarak dibütiltin dilorat (DBTDL) kullanılmıştır. GAP ve Desmodur N-100 arasındaki poliüretan oluşum tepkimesinin kinetik olarak incelenmesi göstermiştir ki tepkime katalizör kullanıldığında oldukça hızlanmakta ve katalizör derişimini sabit tutmak kaydıyla yine ikinci derece kinetiğine uymaktadır. Katalizörderişimine bağlı olarak katalizörlü tepkimenin hızı üzerine yapılan bir çalışma katalitik yoldan ilerleyen tepkimenin DBTDL katalizörü derişimine göre derecesinin ve hız sabitinin tespit edilmesini sağlamıştır. Katalitik yoldan ilerleyen tepkimenin hız sabiti 60°C'de 4,37 L-mol'^s“1 iken aynı sıcaklıkta katalizörsüz tepkimenin hız sabiti 3,88x1ü”6 L-moı'^s"1 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETICS OF POLYURETHANE FORMATION REACTION BETWEEN GLYCIDYL AZIDE POLYMER (GAP) AND DESMODURN-100 KESKİN, Sema M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr July 1999, 80 pages In this thesis, kinetics of the polyurethane formation reaction between glycidyl azide polymer (GAP) and a polyisocyanate, Desmodur N-100, was studied in bulk state by using quantitative FTIR spectroscopy. The polyurethane formation was followed by monitoring the change in intensity of the absorption band at 2274 cm“1 for NCO stretching in the JJR. spectrum. The reaction was shown to obey a second order kinetics upto 40-50% conversions. The activation parameters could be obtained from the evaluation of kinetic data at different temperatures in the range of 55-80°C. Arrhenius activation energy (Ea), activation enthalpy (AH*), and activation entropy (AS*) were found to be 47 kJ-mol”1, 44 kJ-mol“1, inand -196 J-mol^-K”1, respectively. The reaction was found to be slow compared to that of the currently used propellant binder, which necessitated the use of a curing catalyst. Dibutyltin dilaurate (DBTDL) was used as the curing catalyst. The kinetic study of the polyurethane formation between GAP and Desmodur-N 100 showed that the reaction is enormously speeded up in the presence of the catalyst and the reaction obeys the second order kinetics provided that the catalyst concentration is kept constant. An investigation on the rate of the catalysed reaction depending on the catalyst concentration delivered the order of the reaction with respect to the DBTDL catalyst concentration and the rate constant for the catalytic pathway of the reaction. The rate constant for the catalytic pathway was established to be 4.37 L-mol^-s“1 at 60°C while the uncatalysed reaction has a rate constant of 3.88X10”6 L-mol'V1 at the same temperature.