Computer aided design of journal bearings and computer aided selection of anti-frittenbealys
Bilgisayar yardımı ile kaymalı yatakların tasarımı ve rulmanlı yatakların seçimi
  1. Tez No: 82663
  2. Yazar: DURSUN SEDAT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar yardımı ile tasarım ve seçim, uzman sistemler, optimum tasarım, kaymalı yataklar, rulmanlı yataklar iv, Computer aided design and selection, expert system, optimum design, journal bearings, anti-friction bearings
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR YARDIMI İLE KAYMALI YATAKLARIN TASARIMI VE RULMANLI YATAKLARIN SEÇİMİ KILIÇ, D. Sedat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANOĞLU Ocak 1999, 206 sayfa Bu çalışmada kaymalı yatakların tasarımı ve rulmanlı yatakların seçimi için, kullanıcı tarafından kolay kullanılabilir bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu program daha önce bu konuda yapılmış çalışmalar temel alınarak hazırlanmıştır. Bunlara ilave olarak programa kişisel bilgisayarlarda kolay kullanım için kullanıcı odaklı görsellik eklenmiştir. Bu program ile kaymalı yataklar tasarlanabilmekte ve/veya rulmanlı yataklar seçilebilmektedir. Kaymalı yatak tasarımında optimum tasarımı sağlayacak metod kullanılmıştır. Bu modülde hem analiz yapılabilmekte hem de en uygun tasarım gerçekleştirilebilmektedir. Tasarım kritelerini sağlayan optimum tasarım parametreleri tasarım modülü ile bulunabilmekte ve uygulamada kullanılabilen bir kaymalı yatağın çalışma değerleri analiz modülü ile hesaplanabilmektedir. Rulmanlı yatak seçim modülünde istenilen şartlarda bir rulmanlı yatağın seçim ve analizi yapılabilmektedir. Seçim işleminde basit bir uzman sistemi kullanılarak rulman tipinin belirlemesi yapılmaktadır. Rulmanlar iki tip rulman üretici firmasının ürünlerinden, veri tabanı dosyasına aktarılanlar arasından seçilmektedir. Bu sayede kullanıcı iki tip üretici firma rulmanları arasında karşılaştırma imkanı bulmaktadır. Bilgisayar programı ve veri tabanı dosyaları birbirine bağlı olmadığı için diğer üretici firma rulmanlarının veri tabanına kaydedilmesi ve varolanları güncellenmesi mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF JOURNAL BEARINGS & COMPUTER AIDED SELECTION OF ANTI-FRICTION BEARINGS KILIÇ, D. Sedat M.S., in Department of Mechanical Engineering Supervisor Prof. Dr. Bilgin KAFTANO?LU February 1999 ; 206 pages In this study a user-friendly computer program system is developed for the design of journal bearings and for the selection of anti-friction bearings. The computer program is prepared based on the previous studies in the same subject. A new user-interface is prepared for the use of the program on a P.C. In journal bearing design module, journal bearings are designed by using optimization techniques. In this module both analysis and design of journal bearings can be performed. Optimum values of design values, to meet the design criteria can be found using the design module and the performance variables of a journal bearing used in an application can be calculated using the analysis module. In anti-friction bearing selection module, both selection and analysis of only one anti-friction bearing for a given condition can be assured. In the selection procedure, a very simple expert system is used for the determination of the bearing type before the bearing code selection. The bearings are selected from a data base which consist of bearings from two different types of bearing manufacturers. This ensures the users to compare the bearings of different bearing manufacturers under the same operating conditions. Since the program and data base are independent it is always possible to include other bearing manufacturer's bearings and update the information.