Comparison of bevel gears with different pressure angle and sound analysis
Farklı basınç açılarına sahip konik dişlilerin karşılaştırılması ve ses analizi
- Tez No: 826917
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınç açısı, Dişli Makrogeometrisi, Makro Modifikasyon, Özel Kayma, Konik Dişli, Bevel gear, Macro Modification, Macrogeometry of gear, Pressure Angle, Specific Sliding
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı 3 farklı basınç açısına sahip düz konik dişlileri tasarlayıp karşılaştırdıktan sonra en verimli dişliyi seçmektir. En verimli dişli seçildikten sonra, bu dişliyi iyileştirmek için gerekli makro modifiskasyonları ve ses analizini yapmaktır. Materyal ve Yöntem: Gübre serpme makinesinin şanzımanının 1:1 oranındaki diş sayıları 15 olan dişlileri KISSsoft'ta tasarlanmıştır. Tasarlanan 14.5°, 20° ve 25° basınç açısına sahip dişliler ANSYS Workbench'de statik analizleri ve ses analizi yapılmıştır. Makro modifikasyonlar Solidworks programında gerçekleştirilmiş ve tekrar ANSYS Workbench'de statik analizleri yapılıp karşılaştırılmıştır. Ses analizi desibelmetre ve test makinesi ile yapılmıştır. Bulgular: KISSsoft analizine göre 25° basınç açısına sahip dişli çifti, dişli güç kaybı ve mesh verimliliği açısından en verimli dişlidir. Dişli tasarım aşamasında 540 RPM ve 7.5 kW giriş değerleri uygulandı. Dişli makro geometrisi ve modülü, farklı basınç açılarına rağmen sabit kaldı. En iyi makro modifikasyon, diş üstü dairesine uygulanan radyuslamadır. Sonuç: Basınç açısındaki değişim koni mesafesi, dış katsayı, ortalama katsayıyı, dişli çapları gibi makro geometriye ait değerleri etkilemez. Dişli mesh verimliliğini, dişli güç kaybını ve özel kayma değerlerini etkiler. Diş sayısı 15 olan dişli çiftleri içerisinde en verimli dişli sistemi 25°'lik basınç açısına sahip dişli çiftidir. ANSYS analizleri de bu sonucu desteklemektedir. Ses analizine göre en sessiz sistem radyus makro modifikasyonuna sahip dişli çiftidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to select the most efficient gear after designing and comparing spur bevel gears with 3 different pressure angles. After the most efficient gear is selected, it is necessary to make the necessary macro modifications and sound analysis to improve this gear. Materials and Methods: The gears of the gearbox of the fertilizer spreader with a 1:1 ratio of 15 teeth were designed in KISSsoft. The designed gears with 14.5°, 20° and 25° pressure angles were analyzed in ANSYS Workbench and their sound analysis was performed. Macro modifications were made in Solidworks program and static analyzes were made in ANSYS Workbench and compared. Sound analysis was performed with decibel meter and test machinery. Results: According to KISSsoft analysis, gear pair with 25° pressure angle is the most efficient gear in terms of mesh efficiency gear power loss. Input values of 540 RPM and 7.5 kW were applied during the gear design phase. The gear macro geometry and module remained constant despite different pressure angles. The best macro modification is radius applied to the tooth circle. Conclusion: The change in pressure angle does not affect macro geometry values such as cone distance, outer coefficient, average coefficient, gear diameters. It affects gear mesh efficiency, gear power loss, and specific sliding values. For the gear pair with 15 teeth, the most efficient gear system is the gear pair with a pressure angle of 25°. ANSYS analysis also supports this result. According to the sound analysis, the quietest system is the gear pair with the radius macro modification.