Finite element analysis of piercing operation on forging machines
Dövme makinalarında delme operasyonunun sonlu elemanlarla analizi
  1. Tez No: 82699
  2. Yazar: TOLGA MOĞULKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN ÇÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yatay Dövme Makinalarında Delme İşlemi, Sıcak Yığma, Metal Şekillendirme, Sonlu Elemanlar Yöntemi. iv, Piercing on Horizontal Forging Machines, Upsetting, Metal Forming, Forging, Finite Element Analysis. iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZ DÖVME MAKINALARINDA DELME OPERASYONUNUN SONLU ELEMANLARLA ANALİZİ MOĞULKOÇ, Tolga Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk DARENDELİLER Şubat 1999, 127 Sayfa Yatay dövme makinalarında yapılan sıcak yığma ve delme operasyonları endüstride delikli parça üretiminde önemli bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Delme işlemi genelde birden fazla operasyondan oluşmaktadır ve yatay dövme makinaları, yığma ve delme operasyonlarının sırayla yapılmasına olanak tanır. Literatürde yığma ve delme işlemlerinin limitleri konusunda öneriler bulunmakla beraber, ara aşamalar için profil tasarımının nasıl olacağı konusunda, bir çalışma dışında öneri yoktur. Sözkonusu çalışmada, yatay dövme makinalarındaki tasarım kuralları ussallaştırarak, yığma ve delme işlemleri ara işlem kalıp geometrileri için bir yöntembilim önerilmiştir. Bu çalışmada sonlu elemanlar analiz yöntemi kullanılarak sözkonusu çalışmadaki yöntembilim doğrulanmıştır. Kullanılan malzemenin elastik-plastik olduğu ve akış özelliklerinin sıcaklık, uzama ve uzama değişimine bağlı değiştiği kabul edilmiştir. Operasyonlar uygunlukları nedeniyle eksenel simetrik olarak modellenmişlerdir. Modellemede dört düğüm noktalı isoparametrik elemanlar kullanılmıştır. Analizde, ticari bir sonlu elemanlar programı kullanılmıştır. Sonuçlar, söz konusu çalışmada önerilen yöntembilimin temel aldığı metal akış şeklim destekler yöndedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF PIERCING OPERATION ON FORGING MACHINES MO?ULKOÇ, Tolga M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Co-supervisor: Assoc Prof. Dr. Haluk DARENDELİLER February 1999, 127 Pages In industry, the manufacturing technique with upsetting and piercing is an important alternative for the production of hollow parts. Piercing operation generally consists of more than one operation and horizontal forging machine is suitable for upsetting and piercing operation stages to take place subsequently. There are available recommendations for the process limitations of upsetting and piercing in the literature, but there has not been sufficient recommendations for the intermediate stage profiles except in one of the previous studies. In a particular study, the design rules for upsetting and piercing on horizontal forging machines were rationalized and a new methodology for geometry of profiles was suggested. In this study, finite element analysis technique has been used to verify the methodology proposed by this particular study. The material used in the analysis is assumed to be elastic-plastic with flow properties dependent on temperature, strain and strain rate. Because of symmetry of the processes, axisymmetric elements are used in modelling. Four-noded isoparametric elements are used in the finite element mesh. In the analysis, a commercial finite element program is used. The results of the analysis support the material flow assumption, which constitutes a base for the methodology proposed.