Engineering geological assesment of clayey soils in Ankara for being utilized as compacted clay liners
Ankara ve çevresindeki killi zeminlerin sıkıştırılmış kil tabakası olarak kullanılabilirliklerinin mühendislik jeolojisi açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 82698
  2. Yazar: İLKER MET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıkıştırılmış Kil Tabakası, Hidrolik İletkenlik, Düşen Seviyeli Geçirimlilik Deneyi, Beklenen Sızıntı Oranı, Compacted Clay Liner, Hydraulic Conductivity, Falling Head Permeability Testing, Expected Leakage Rate
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Ankara ve çevresinde yaygın bir dağılım gösteren killi zeminler, düşük geçirimlilik katsayılarından dolayı sıkıştırılmış kil tabakaları için kaynak teşkil edebilir. Bu çalışma Ankara'nın üç değişik yerinden toplanan killi toprak numunelerinin mühendislik jeolojisi özelliklerinin, sıkıştırma ve geçirimsizlik katsayılarının tayinine yöneliktir. Bütün numunelerin geçirimsizlik değerleri, optimum su muhtevalarının yüzde 2 ile 4 üzerindeki su muhtevalarında düşen seviyeli kompaksiyon permeametre cihazı kullanılarak bulunmuştur. Numunelerde olası şişen kil minerallerinin varlığını belirlemek amacı ile katyon değiştirme kapasitelerinin tayininde Metilen Mavisi deneyi kullanılmıştır. Daha sonra bütün numunelerin mineralojik özelliklen X- ışını toz difraktometresi ve taramalı elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Çeşitli katı atık saha profillerinin randımanları HELP modeli kullanılarak incelenmiştir. Bütün numunelerde jeomembran/kil karma yalıtım sistemi kullanılmıştır. Bu simulasyon sonucunda profillerin beklenen sızıntı oranları ve ortalama su seviyeleri sıkıştırılmış kil tabakaları için tayin edilmiştir. Bu çalışmada incelenen bütün killi toprak numunelerinin hidrolik iletkenlik değerleri, Türkiye'de geçerli olan yönetmeliklerin ön gördüğü seviyenin altındadır. Dolayısıyla bütün numuneler Ankara'daki potansiyel katı atık sahalarında sıkıştırılmış kil tabakası olarak kullanılabilinir.
Özet (Çeviri)
Clayey soils are considered as a source for compacted clay liners due to their low hydraulic conductivities and widespread distributions throughout the Ankara region. This study makes an attempt to determine the engineering geological properties and the compaction permeability characteristics of clayey soil samples obtained from three sites in the Ankara region. The index properties of the soil samples were determined. All of the soil samples were permeability tested at 2 to 4% on the wet sides of their optimum moisture contents through using falling head compaction permeameter apparatus. The mineralogy of the soil samples were examined by X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscope (SEM) analyses. Cation exchange capacities (CEC) of the soil samples were determined by the Methylene Blue Adsorption Test in order to determine the presence of swelling clay minerals in the soil samples. Several landfill profiles containing geomembrane/clay composite lining systems were simulated by using the HELP model. Expected leakage rates through the bottommost compacted clay liners and the average heads acting on the bottom compacted clay liner were determined for each profile. Analyses indicate that sanitary landfill should contain leachate collection layers as well as geomembrane/clay composite lining systems. Moreover, usage of compacted clay liner in the cap cover system is essential to improve the long term performance. All of the soil samples tested herein have hydraulic conductivities lower than suggested limits of Turkish regulatory (1x1 0"8 m/s) and therefore they can be utilized as compacted clay liners in potential sanitary landfill sites.