Properties of biodegredable and compatible poly (3-hydroxybutyrak) and its copolymers
Biyobozunur ve biyouyuşumlu poli (3-hidroksi bufirat) ve kopolimerlerinin özellikleri
- Tez No: 82712
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyobozunur polimerler, bakteriyel polimerler, polihidroksialkanatlar, PHB, P(HB-HV), P(3HB-4HB). vı, Biodegradable polymers, bacterial polymers, polyhydroxyalkanoates, PHB, P(HB-HV), P(3HB-4HB). iv
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz BİYOBOZUNUR VE BİYOUYUŞUMLU POLİ(3-HİDROKSİBÜTİRAT) VE KOPOLİMERLERİNİN ÖZELLİKLERİ ÖZ, Mustafa Kemal Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Ocak 1999, 81 sayfa Poli(3-hidroksibütirat) ve kopolimerleri doğal olarak oluşan maddeler olup, endüstriyel üretim açısından yeni ve bazı değerli özelliklerinden dolayı, biyobozunabilme, biyouyuşumluluk gibi, bu polimerler bilim dünyasında büyük ilgi görmektedirler. Çevre kirliliğini azaltmaya yönelik bir çözüm oldukları düşünülmektedir. Bu maddelerin tıpta ameliyat malzemeleri, ilaç salım sistemleri ve kemik implantları olarak kullanılmaları mümkündür. vBu çalışmanın amacı Alcaligenes eutrophus ve Alcaligenes latus bakterileri ile farklı karbon kaynakları kullanılarak üretilen poli(3- hidroksibütirat) ve kopolimerlerinin özelliklerinin incelenmesidir. Poli(3-hidroksibütirat), poli(3-hidroksibütirat-ko-3-hidroksivalerat) ve poli(3-hidroksibütirat-ko-4-hidroksibutirat)'ın yapıları ve kompozisyonları *H ve 13C NMR ile belirlendi. Kristalinite derecesini ve d uzaklıklarını tespit için geniş açılı X-ışım ve X-ışını toz kırınımı metodları kullanıldı. Isısal geçiş sıcaklıkları DSC ile belirlendi. İntrinsik akmazlık ölçüldü ve molekül ağırlıkları tespit edildi. Isısal çalışmalar PHB'nin erime noktasının kopolimerlerinkinden yüksek olduğunu gösterdi. 3-Hidroksivalerat (HV) içeriğinin artmasıyla, kristallikteki düşüş yüzünden erime noktasının düştüğü gözlendi. X-ışım toz kırınımı analizinde, saf polimerde kopolimer miktarının artmasıyla, kristalliğin düştüğü görüldü. Kopolimerlere erime noktası civarında ısı uygulanmasıyla poli(3-hidroksibütirat-ko-4-hidroksibutirat)'ın, ısısal davranışının diğerlerinden değişik olduğu ve çaprazbağlı yapılar oluştuğu gözlendi. Öte yandan, poli(3-hidroksibütirat-ko-3-hidroksivalerat)'m bozunması HV içeriği artıkça arttığı bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPERTIES OF BIODEGRADABLE AND BIOCOMPATIBLE POLY(3-HYDROXYBUTYRATE) AND ITS COPOLYMERS ÖZ, Mustafa Kemal M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI January 1999, 81 pages Poly(3-hydroxybutyrate) and its copolymers being naturally occurring substances are new to industrial manufacturing and due to some valuable properties, these polymers have excited great interest in scientific world such as biodegradability, biocompatibility etc. It may provide one means of reducing environmental pollution. These polymers can be used in medicine as surgical dressing materials, drug delivery systems, and bone implants. mThe aim of this study is to investigate the properties of Poly(3- hydroxybutyrate) and its copolymers produced by two of bacterial species; Alcaligenes eutrophns and Alcaligenes latus grown with various carbon sources. The molecular structures and compositions of Poly (3- hydroxybutyrate), poly(3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate) ( P(HB- HV) ), poly(3-hydroxybutyrate-co-4-hydroxybutyrate) ( P(3HB-4HB) ) were determined by using TH and 13C NMR. Wide angle X-ray and X-ray powder diffraction were used to determine d spacings and the degree of crystallinity. Thermal transition temperatures were observed by using DSC. Intrinsic viscosities were measured and molecular weights were determined. Thermal studies showed that the melting point of PHB is higher than its copolymers. With increasing 3 -hydroxy valerate (HV) content, melting point decreases due to the decrease in the crystallinity. X-ray powder diffraction analysis indicates that with increasing copolymer content in the structure, the crystallinity decreases. Upon heat treatment of the copolymers at around melting point, it was found that P(3HB-4HB) behaves differently than the other polymers with regards to the thermal treatment. It gives crosslinked structure. On the other hand, P(HB-HV) degradation increases with increasing HV content.