Ceza muhakemesi hukukunda kanun yararına bozma
Quashing in the interest of the law in criminal procedure law
- Tez No: 827131
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza muhakemesi, kanun yolları, kanun yararına bozma, Criminal procedure, remedies, quashing in the interest of law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kanun yolları, mahkemeler veya hâkimler tarafından verilen kararların, kural olarak kararı veren mahkemeden daha üst yargılama makamı tarafından incelenip denetlenmesi, bu denetim faaliyeti sonunda hukuka aykırılık tespit edilirse kararı düzeltme, geri alma, bozma, ıslah veya yenilenmesini sağlayan hukuki yöntemlerdir. Kanun yolları ile birlikte karardan tatmin olmayan ve haklarının yerine getirilmediğini düşünen veyahut tamamen sübjektif gerekçelerle kararı doğru bulmayan ilgililere, kararın yeniden incelenmesini isteme hakkı tanınmış olup bu sayede adaletin ve bozu¬lan hukuk barışının yeniden sağlanması amaçlanmıştır. Ceza muhakemesi sonunda verilebilecek birçok karar çeşidi olsa da asıl olarak iki türlü karar verme imkânı mevcuttur; eylemin suç teşkil etmesi halinde mahkûmiyet ve eylemin suç oluşturmaması halinde ise beraat. Bu kararlar ile birlikte uyuşmazlık çözülmüş olsa da hükmün doğru olup olmadığı tartışmaya açıktır. Hâkimler veya mahkemeler tarafından verilmiş olup, olağan kanun yollarından (istinaf veya temyiz denetiminden) geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümlerde yer alan, maddi ve yargılama hukukuna ilişkin hukuka aykırılıkları gidermek amacıyla, Adalet Bakanlığı veya istisnai hallerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından başvurulan olağanüstü kanun yolu“kanun yararına bozma”dır. Kanun yararına bozma, CMK'nın 309 ve 310.maddelerinde düzenlenmiş olup, maddi hukuka ve usul hukukuna aykırılık iddiası ile yapılan başvurunun incelenmesini sağlayan olağanüstü bir yoldur.
Özet (Çeviri)
Remedies are legal methods that ensure that decisions rendered by courts or judges are examined and supervised by a higher judicial authority than the court that issued the decision, except for exceptions, and that if illegality is found at the end of this audit activity, the decision is corrected, reversed, overturned, corrected or renewed. Along with the remedies; those concerned who are not satisfied with the decision and who think that their rights have not been fulfilled or who do not find the decision correct on purely subjective grounds are granted the right to request a re-examination of the decision and thus it is aimed to restore justice and the peace of law that have been violated. Although there are many types of decisions that can be made at the end of criminal procedure activities, there are essentially two types of sentence although the dispute is resolved at the end of these decisions, which are accepted as convictions if the act constitutes a crime and as an acquittal if the act does not constitute a crime, it is open to debate whether the verdict is correct or not. The extraordinary remedy applied by the Ministry of Justice or, in exceptional cases, by the Chief Public Prosecutor of the Court of Cassation, in order to remedy the illegalities related to substantive and judicial law contained in decisions or judgments rendered by judges or courts and which become final without going through the examination of appeal or appeal through the usual remedies of law, is called“Quashing in the Interest of Law”. The remedy of quashing in the interest of the law is regulated in Articles 309 and 310 of the Criminal Procedure Code and is an extraordinary remedy that provides for the examination of the application filed with the claim of violation of substantive law and procedural law.