Akademik personelin rekreasyonda algılanan sağlık çıktıları ve serbest zaman doyumu düzeylerinin incelenmesi (Necmettin Erbakan Üniversitesi örneği)
Analysis of academic staff's health outcomes perceived in recreation and free-time satisfaction (The Necmettin Erbakan University sample)
- Tez No: 827132
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Rekreasyon, Rekreasyonel Aktivite, Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktıları, Serbest Zaman Doyumu, Leisure Time, Recreation, Recreational Activity, Perceived Health Outcomes in Recreation, Leisure Time Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma; üniversitede görev yapan akademisyenlerin rekreasyonda algıladıkları sağlık çıktıları ile serbest zaman doyum düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya uygun örnekleme yöntemiyle toplamda Necmettin Erbakan Üniversitesinde çalışan 343 gönüllü akademisyen katılmıştır. Çalışmada veriler yüz yüze ve online anket tekniği ile toplanmıştır. Bireylere araştırmanın amacı doğrultusunda belirlenen sosyodemografik veri formu, Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktıları Ölçeği(RASÇÖ) ve Serbest Zaman Doyum Ölçeği (SZDÖ) uygulanmıştır. Analizlerin kontrolleri sonucunda RASÇÖ ve SZDÖ alt boyutlarının çarpıklık basıklık değerleri kontrol edildiğinde normal dağılıma uygun olduğu ortaya çıkmış olup parametrik olan (parametric) testler kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizi için T-testi ve One Way Anova testi ve korelasyon analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktıları ölçeği alt boyutları ile yaş, görev yaptığı fakülte, refah seviyeleri, haftalık boş zaman süresi, boş zamanları değerlendirme güçlüğü, fiziksel aktivitelere katılım durumları, haftada ne sıklıkla fiziksel aktivite yaptıkları, üniversite kampüsündeki rekreatif alan yeterliliği, üniversite rekreatif alanlarından faydalanma durumu, ilin sahip olduğu rekreasyonel alan yeterliliği ve ilin sahip olduğu rekreasyonel alan kullanım sıklığı değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilirken, bireylerin cinsiyet, medeni durum ve ünvan değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Serbest zaman doyum ölçeği alt boyutları ile cinsiyet, medeni durum, görev yaptığı fakülte, refah seviyesi, haftalık boş zaman süresi, boş zamanları değerlendirme güçlüğü, fiziksel aktivitelere katılım durumları, haftada ne sıklıkla fiziksel aktivite yaptıkları, üniversite kampüsündeki rekreatif alan yeterliliği, üniversite rekreatif alanlarından faydalanma durumu, ilin sahip olduğu rekreasyonel alan yeterliliği ve ilin sahip olduğu rekreasyonel alan kullanım sıklığı değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilirken, bireylerin yaş ve ünvan değişkenlerin göre anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Sonuç olarak akademisyenlerin yaşı arttıkça, refah düzeyi yükseldikçe, boş zaman süresi arttıkça, haftalık fiziksel aktiviteye katılım durumları düzenli hale geldikçe rekreasyonda algılanan sağlık çıktıları anlamlı hale geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca kadın ve bekar akademisyenlerin serbest zaman faaliyetlerine katılırken estetik kaygı güttüğü bulunmuştur. Boş zaman süresi arttıkça, fiziksel aktivitelere katılma düzeyleri düzenli hale geldikçe serbest zaman doyum düzeylerinde artış tespit edilmiştir. Rekreasyonda algılanan sağlık çıktıları ölçeği ile serbest zaman doyum ölçeği alt boyutlarının birbirleri ile düşük düzeyde fakat olumlu bir ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the health outcomes and leisure time satisfaction levels perceived by university academics in recreation. A total of 343 volunteer academicians working at Necmettin Erbakan University participated in the study using appropriate sampling method. In the study, data were collected using face-to-face and online survey techniques. The sociodemographic data form determined in line with the purpose of the research, the Perceived Health Outcomes in Recreation Scale (RASÇÖ) and the Leisure Time Satisfaction Scale (SZDS) were applied to the individuals. As a result of the controls of the analyses, when the skewness and kurtosis values of the RASÇS and SZDS sub-dimensions were checked, it was revealed that they were suitable for normal distribution and parametric tests were used. T-test, One Way Anova test and correlation analysis methods were used for statistical analysis of the data. According to the findings of the research; Perceived Health Outcomes in Recreation scale sub-dimensions include age, faculty, welfare levels, weekly free time, difficulty in spending free time, participation in physical activities, how often they do physical activity per week, adequacy of recreational areas on the university campus, utilization of university recreational areas. While a significant difference was detected according to the variables of recreational area adequacy of the province and the frequency of recreational area use of the province, no significant difference was detected according to the gender, marital status and title variables of the individuals. The sub-dimensions of the leisure time satisfaction scale include gender, marital status, faculty, welfare level, weekly free time, difficulty in spending free time, participation in physical activities, how often they do physical activity per week, adequacy of recreational areas on the university campus, the number of recreational areas in the university. While a significant difference was detected according to the variables of utilization status, recreational area adequacy of the province and the frequency of recreational area use of the province, no significant difference was detected according to the age and title variables of the individuals. As a result, it has been determined that as the age of academicians increases, their welfare level increases, their free time duration increases, and their participation in weekly physical activity becomes regular, the health outcomes perceived in recreation become meaningful. It has also been found that female and single academics have aesthetic concerns while participating in leisure activities. It has been determined that as the amount of free time increases and the level of participation in physical activities becomes regular, the level of leisure satisfaction increases. It was determined that the perceived health outcomes in recreation scale and the sub-dimensions of the leisure satisfaction scale had a low but positive relationship with each other.