Subclaning and expression of bacillus a myloliquefaciens alpha-amylase gene in lactobacillus
  1. Tez No: 82725
  2. Yazar: R.AYKUT ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Lactobacillus plantarum, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus subtilis, alfa-amilaz, siloda ambarlanmuş hayvan kış yemi, laktik asit bakterileri. vı, Alfa amilaz, Bacillus amyloliqufaciens, Laktik asit bakterileri, Lactobacillus plantarum, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus subtilis, alpha-amylase, silage fermentation, lactic acid bacteria. IV, Alpha amylase, Bacillus amyloliqufaciens, Lactic acid bacteria
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
? ?. oz BACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS ALFA-AMİLAZ GENİNİN LACTOBACILLUS PLANTARUM'A AKTARILMASI VE EKSPRESYONU Özer, R. Aykut Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Candan Gürakan Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Nisan 1999, 78 sayfa Genetik mühendisliğinde son yirmi yılda kaydedilen gelişmeler, bilimsel keşiflere ve endüstriyel uygulamalara yol açmaktadır. Bu alanda, laktik asit bakteri suşlarının genetik manüpülasyon metodlarıyla geliştirilmesi en önemli işlerden bir tanesidir. Çünkü laktik asit bakterileri birçok fermentasyon ürününün (fermente edilmiş etler, sebzeler, içecekler ve süt ürünleri) hazırlanmasında çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Laktik asit bakterilerinin endüstriyel alanda kullanılan en önemli susu, Lactobacillus plantarum' dur. Birçok ülkede bu bakteriler, siloda ambarlanmış hayvan kış yemi hazırlanışında kullanılmaktadırlar.Bununla birlikte fermente edilmiş sebzeler, etler, sucuk ve sosislerin hazırlanmasında yaygın biçimde kullanılırlar. Bu çalışmada, pSB6 plazmidi içindeki a-amilaz geni (Bacillus amyloliquefaciens' den shotgun klonlama ile streptokoka! bir vektör plazmid olan pGB354 aktarılarak oluşturulmuş bir plazmid) pLPE 23 M plazmidine aktarıldı. Daha sonra elektoporasyon yolu ile bu rekombinant plazmid siloda ambarlanmış hayvan yeminin hazırlanışında aşı olarak kulllanılan Lactobacillus plantarum NCDO 1193 susuna geliştirme amaçlı olarak aktarıldı. Son olarak bu rekombinant plazmidin selektif olmayan koşullar altında Lactobacillus plantarum NCDO 1 193 susu içindeki kararlılığına çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBCLONING AND EXPRESSION OF BACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS ALPHA-AMYLASE GENE IN LACTOBACILLUS PLANTARUM Özer, R. Aykut M.Sc, Department Of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Candan Gürakan Co-supervisor: Prof. Dr. Gülay Özcengiz April 1 999, 78 pages The advances in genetic engineering, in the last two decades, have been driving scientific discoveries and industrial applications. In this realm, the improvement of lactic acid bacteria strains via genetic manipulation, has been one of the major issues, since these strains are extensively used in the preparation of fermentation products such as fermented meats, vegetables, beverages and dairy products. The most industrially important strain of lactic acid bacteria is Lactobacillus plantarum which is used as a silage inoculant in many countries. It is also used extensively for the preparation of fermented vegetables, meats and sausages. mIn this study, an a-amylase gene inserted in plasmid pSB6, which was obtained by shotgun cloning from Bacillus amyloliquefaciens in the streptococcal vector plasmid pGB354, was subcloned to a plasmid pLPE 23M. Via electroporation, this recombinant plasmid was then transferred to Lactobacillus plantarum NCDO 1193 to enable the improvement of strain used as silage inoculant. Finally stability of this recombinant plasmid were studied under non-selective conditions in Lactobacillus plantarum NCDO 1193.