A New method on identification of symmetrical non-linearites in structures
Yapılardaki simetrik doğrusal olmayan özelliklerin yeni bir yöntemle tanımlanması
- Tez No: 82726
- Danışmanlar: PROF. DR. H. NEVZAT ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal Olmayan Özelliklerin Saptanması, Doğrusal Olmayan Yapılar, Titreşimler, Doğrusal Olmayan Titreşimler, Yapısal Dinamik, Doğrusal Olmayan Dinamik. vi, Identification of Non-linearities, Non-linear Structures, Vibrations, Non-linear Vibrations, Structural Dynamics, Non-linear Dynamics. iv
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
\ öz YAPILARDAKİ SİMETRİK DOĞRUSAL OLMAYAN ÖZELLİKLERİN YENİ BİR YÖNTEMLE TANIMLANMASI ÖZER, Mehmet Bülent Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven Ağustos 1999, 126 Sayfa Mühendislik yapılarının analitik modelleri pek çok durumda yapının gerçek dinamik davranışlarını yansıtmayabilir. Doğrusal olmayan elemanların bulunmadığı doğrusal modellerin kullanılması ve/veya doğrusal elemanların hatalı modellenmesi sonucu yanlış modeller elde edilebilir. Bu yüzden yapıda doğrusal olmayan özelliklerin olup olmadığının bilinmesi önemlidir. Bu çalışmada, doğrusal olmayan özelliklerin ve hatalı modellenmiş doğrusal elemanların tetkiği için (“doğrusal olmayan matris”adı verilen) yeni bir yöntem^ geliştirildi. Metodun temeli deneysel tepki fonksiyonlarının ölçümüne ve bu ölçümlerin yapının hatalı bir modelinden elde edilen tepkeler ile vkarşılaştırılmasına dayanmaktadır. Bu yöntemle doğrusal olmayan ve hatalı modellenmiş doğrusal elemanların tetkiğinin yam sıra bu elemanların modeldeki yerleri de belirlenebilmektedir. Bu yöntem, doğrusal olmayan özelliklerin harmonik titreşim durumunda matrissel gösterimi olan“doğrusal olmayan matris”kavramı kullanılarak geliştirildi. Bu yöntem genişletilerek, birinci dereceden frekans tepki fonksiyonlarının kullanımı ile simetrik doğrusal olmayan özelliklerin parametrik saptanması sağlanabilir. Bu yöntemle, yer ile bağlantılarında doğrusal olmayan özellikler olan yapıların doğrusal olmayan özelliklerinin tipi ve parametrik değerleri saptanabilir. Tek serbestlik dereceli sistemlerin doğrusal davranan ve doğrusal davranmayan parametreleri bu yöntem kullanılarak tayin edilebilir. Yöntemin uygulanabilirliğini göstermek için pek çok örnek uygulama verildi. Bu örneklerde doğrusal olmayan özelliklerin tipi ve parametrik değerleri bulundu. Ölçüm hatalarının tespit edilen elemanların sayısal değerleri üzerindeki etkisi incelendi. Yüksek ölçüm hataları nedeniyle yanlış tespit yapılması durumunda, bu yanlış tespitlerin tepkeye olan etkileri incelendi. Tüm örnek uygulamalarda teorik olarak hesaplanan tepkeler deneysel olarak elde edilmiş tepkeler olarak kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW METHOD ON THE IDENTIFICATION OF SYMMETRICAL NON- LINEARITIES IN STRUCTURES ÖZER, Mehmet Bülent M. S. In Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven August 1999, 126 Pages Analytical models of engineering structures may not reflect the dynamic behavior of structures accurately in several cases. Non-linearities, which are not included in a linear model and/or mismodeling of linear elements, result in incorrect models. Therefore, it is important to know whether there are non- linearities in a structure or not. In this study, a new method (the so called“non- linearity matrix method”) for detection of non-linearities and mismodeled linear elements is developed. The method is based on using experimentally measured receptances for an existing structure and comparing them with the theoretical response calculated from an incorrect model. The method does not only apply iiifor the detection of non-linearities, but also for the determination of the locations of non-linear and mismodeled linear elements. The method is developed by using the“non-linearity matrix”concept, which is based on the matrix representation of non-linearities in a multi degree of freedom system under harmonic excitation. The method is also extended to parametric identification of known type of symmetric non-linearities by using the measured first order frequency response functions. The method is also capable of determining the type and parametric values of symmetrical non-linearities located at ground connections of structures. Both the linear and non-linear parts of a single degree of freedom system can be identified by using the method. Several case studies are performed to demonstrate the applicability of the method. In these case studies, type and parametric values of non-linearities and linear modeling errors are identified effectively. Effects of measurement errors on the values of the identified elements are investigated. The possibility of misidentification under high measurement noise is also considered and the effects of misidentification on the system response are also studied. In all case studies, theoretically calculated receptances are used as simulated experimental results.