Teacher roles in high school biology curriculum implementation
Lise biyoloji öğretim programı uygulamasında öğretmen rolü
  1. Tez No: 82736
  2. Yazar: EBRU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNİYE DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Rolü, Hedeflenen Öğretim Programı, Öğretim Programı Uygulaması, teacher roles, intended curriculum, curriculum implementation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma yeni lise biyoloji öğretim programı uygulaması sürecinde öğretmenlerin rolünü değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Uygulama süreciyle ilgili bilgi toplamak için nitel araştırma metotları kullanılmıştır. Özel bir lisenin yedi sınıfında gözlemler yapılmış ve öğretmenlerle görüşülmüştür. Biyoloji Programı Değerlendirme Anketi (Yıldırım, 1995) de çalışmaya katılan yedi öğretmenin yeni öğretim programıyla ilgili tutumlarını değerlendirmek amacıyla kullanılmıştır. Bununla birlikte, çalışmada öğretmenlerin günlük performanslarının Öğretmen Performansı Değerlendirme Ölçeğiyle (Capie ve Cronin, 1986) değerlendirilmesi örneğinde olduğu gibi sayısal ölçüler de kullanılmıştır. Bu çalışmaya şu üç soru yön vermiştir:“Öğretim programıyla ne hedeflenmiştir?”“Öğretim programı öğretmen tarafından nasıl uygulanmıştır?”“Hedeflenen ve uygulanan öğretim programlan arasındaki farklar nelerdir?”Bu soruları cevaplamak için hedeflenen öğretim programındaki ideal öğretmen davranışlarıyla sınıf ortamlarında gözlemlenen davranışlar kıyaslanmıştırVI Öğretmenlerin değişik düşünüş, tutum ve öğretme performanslarının, öğretim programı uygulaması sürecini değişik şekillerde etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak, öğretim programının değişik sınıf ortamlarındaki uygulamalarının hem birbirlerinden hem de hedeflenen öğretim programından farklılıklar gösterdiği söylenebilir. Yine de, öğretimin bütün öğretmenlere has ortak özelliği olarak, hedeflenen öğretim programı davranışlarının öğretmenlerin öğretme davranışlarında değişiklikler gerektirdiğini söylemek gerekir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the role of teachers in the implementation of the new high school biology curriculum. In order to obtain information about the implementation process, qualitative research methods were employed. In seven different classrooms of a private high school observations were made and teacher interviews were conducted. Biology Curriculum Evaluation Questionnaire (Yıldırım, 1995) was also delivered to analyze the seven participating teachers' attitudes towards the new curriculum. However, quantitative measures of teachers' daily performances measured by the Teacher Performance Assessment Instruments (Capie & Cronin, 1986) were also entailed in the study. Three questions guiding the study were:“What is intended by the curriculum?”“How is it implemented by the teacher?”and“What are the differences between intended and implemented curriculum?”. In order to answer these questions comparisonsIV were made between desirable teacher behaviors of the intended curriculum, and the teacher behaviors observed during implementation. It was seen that“teachers' different beliefs, attitudes, and teaching performances”affected the implementation process in different ways. As a result, the implemented curriculum in different classrooms differed from each other, as well as from the intended curriculum. Yet, one feature of instruction common to all participating teachers was that the intended curriculum objectives required changes in their teaching behaviors.