Metamfetaminle birlikte çoklu madde kullanım bozukluğu olan bireylerin tedavi sonrası sosyal hayata uyumlarında aidiyet duygusunun incelenmesi
Investigation of 'Sense of belonging during the social life adaptation after the treatment of individuals with multiple substance use disorder accompani̇ed by methamphethamine'
- Tez No: 827416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN KAYA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Public Health, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, metamfetaminle birlikte çoklu madde kullanımı, aidiyet duygusu, Addiction, multiple substance use acconpanied by methamphetamine, sense of belonging
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Metamfetaminin yıkıcı etkisi başta olmak üzere madde kullanım bozukluğu olan bireylerin tedavi olduktan sonra aile ve sosyal hayat içerisinde bir takım zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Yaşanılan bu zorlukların en önemlileri damgalanma, güvensizlik, dışlanma, aşırı kaygı ve korkuyla yaklaşma gibi kötü muamele ve ayrımcılıktır. Özellikle tedaviden sonraki sürecin hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda, çevresi tarafından olumsuz davranışa maruz bırakılan bu bireylerin aidiyet duyguları düşmektedir. Bu bireylerin aidiyet duygularının çok düşük olması ya da hiç olmaması beraberinde çaresizlik, değersizlik ve sevilmeme gibi olumsuz kendilik algısına yol açmakta, bu durum temiz kalma süreci için bir tehdit oluşturmaktadır. Bu çalışma, metamfetaminle birlikte çoklu madde kullanım bozukluğu olan bireylerin tedavi gördükten sonra aile ve sosyal hayat içerisindeki deneyimlerini ve bu deneyimlerin aidiyet duygusu üzerindeki etkisini ortaya koymak için hazırlanmıştır. Aile ve sosyal çevrenin bu bireylere yönelik yaklaşımının aidiyet duygusu üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, tedaviden sonraki temiz kalınan süreçte madde kullanım bozukluğu olan bireylerin içinde yaşadığı aile ve topluma karşı aidiyet duygusunun yüksek olması tekrar maddeye başlamama adına koruyucu ve önleyici bir etki sağlamaktadır. Sosyal hizmet disiplininin en önemli çalışma alanı içerisinde bulunan madde bağımlığı olgusuna yaklaşımda, sosyal hizmet uzmanlarının bu bireylerin duygu, düşünce ve davranış örüntülerini iyi bilmeleri ve bu bireylerin maruz kaldığı kötü muamelenin farkında olarak ayrımcılıktan uzak bir şekilde bu bireylere yönelik çalışma yapmaları sorunu azaltmak adına oldukça önemlidir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezinde (AMATEM) yatarak tedavi gören 20 madde kullanım bozukluğu olan bireyle yüz yüze derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde MAXQDA 2020 nitel veri analiz programı kullanılarak araştırma temaları oluşturulmuştur. Araştırma temaları üç ana başlıkta – katılımcıların madde kullandığı dönemdeki deneyimleri, katılımcıların madde kullanmadığı dönemdeki deneyimleri ve tüm bu sürecin değerlendirilmesi - incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals with substance use disorder, especially the devastating effect of methamphetamine, face some difficulties in family and social life after treatment. The most important of these difficulties are mistreatment and discrimination such as stigmatize, mistrust, exclusion, approaching with extreme anxiety and fear. Especially considering the sensitivity of the process after the treatment, the sense of belonging of these individuals who are exposed to negative behavior by their environment decreases. The low or no sense of belonging of these individuals leads to negative self-perceptions such as helplessness, worthlessness and dislike, which poses a threat to the process of soberness. This study was prepared to reveal the family and social life experiences of individuals having multiple substance use disorder acconpanied by methamphetamine after treatment and the effect of these experiences on the sense of belonging. Considering the effect of the family and social environment's approach towards these individuals on the sense of belonging, in the period of soberness after the treatment the high sense of belonging to the family and society in which the individuals with substance use disorder live, provides a protective and preventive effect in order not to start using drugs again. In the approach to the phenomenon of substance addiction, which is one of the most important working areas of the social work discipline, to reduce the problem it is very important for social workers to know the emotion, thought and behavior patterns of these individuals well and to work towards these individuals, away from discrimination, by being aware of the mistreatment they are exposed to. In this study, in which the qualitative research method was used, face-to-face in-depth interviews were conducted with 20 individuals with substance use disorder at the Substance Addiction Treatment Center (AMATEM). As a result of the interviews, research themes were generated using the MAXQDA 2020 qualitative data analysis program. The research themes were examined under three main headings – the participants' experiences during the substance use period, the participants' experiences during the substance-free period, and the evaluation of this whole process.