Diplomaside dijital iletişim aracı olarak twitter kullanımı (Filistin Dışişleri Bakanlığı ile İsrail Dışişleri Bakanlığı resmi hesaplarının karşılaştırmalı analizi)
Using twitter as a digital communication tool in diplomacy (A Comparative Study between the Palestinian Ministry of Foreign Affairs and the Israeli Ministry of Foreign Affairs)
  1. Tez No: 827431
  2. Yazar: FATMA N M HIJJAWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diplomacy, Digital Diplomacy, Political Communication, Twitter
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Teknolojik gelişmenin devreye girmesi, hayatın tüm faaliyet ve gereksinimleriyle bütünleşmesiyle birlikte diğer yaşam faaliyetleri gibi diplomatik faaliyet de sosyal medya ve modern teknolojik araçlarla bütünleşmeye başlamıştır. Bu dönüşümün belki de en önemli sonuçlarından biri dijital diplomasi adı verilen yeni bir terimin ortaya çıkmasıdır. Hayatımızda dijital diplomasi, çatışan ülkeler arasında elektronik saldırıların gerçekleştirildiği bir silah haline gelmiştir. Bununla da kalmayıp, ülkelerin uluslararası konulardaki konumlarının ve görüşlerinin anlaşılabileceği bir platform haline gelmiştir. Herhangi bir ülkenin, bir konuda kamuoyunu harekete geçirmek ve aynı zamanda desteğini kazanmak için kullanabileceği yer ve nokta olmuştur. Bu araştırma genel olarak, ülkeler tarafından en çok kullanılan uygulamalardan biri olan Twitter uygulamasının iletişim ve diplomasi sürecindeki önemini incelemektedir. Araştırma, özellikle Filistin Dışişleri Bakanlığı ve İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik faaliyetlerini yönetirken Twitter'ı nasıl kullandıklarına odaklanmıştır. Bu çalışmada hem Filistin Dışişleri Bakanlığı hem de İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından 1/1/2023-1/2/2023 tarihleri arasında atılan tüm tweetler analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amaçlarına ulaşmak için veriler dokuz kategoriden oluşan bir şifreleme anahtarı kullanılarak toplanmış ve analiz edilmiş, ardından veriler SPSS programına girilmiş ve akademik olarak kullanılabilecek sayısal sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, hem Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın hem de İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter'ı iletişim ve diplomasi sürecinde etkin bir şekilde kullandığını göstermiştir. Buna ek olarak, her iki bakanlık da uluslararası toplum önünde daha iyi görünmek için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarından, her iki bakanlığın da kendi aralarında sadece askeri bir savaş değil; bir elektronik savaş içinde yaşadığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Diplomasi, Dijital Diplomasi, Siyasi İletişim, Twitter.
Özet (Çeviri)
With the flourishing of modern technological development and its integration with all life activities and requirements, the diplomatic stream, like other life activities, began to merge with social media and modern technological tools. This transformation was the cause of the emergence of new terms such as the term digital diplomacy. Not only that, digital diplomacy has become a weapon through which electronic attacks are launched between the conflicting state, but it is the platform through which the views and positions of countries on any issue can be understood. This study, entitled: Using Twitter as a Tool for Digital Communication (a comparative study between the Palestinian Ministry of Foreign Affairs and the Israeli Ministry of Foreign Affairs), sheds light on the importance of the position occupied by Twitter in the process of diplomatic communication. To understand this importance, this study focused on knowing how each of the Palestinian Ministry of Foreign Affairs and the Israeli Ministry of Foreign Affairs use Twitter in managing their diplomatic activities. In this study, I analyzed all the tweets published by both the Palestinian Ministry of Foreign Affairs and the Israeli Ministry of Foreign Affairs from 1/1/2023-1/2/2023. In order to reach the objectives of this study, data were collected and analyzed using an encryption key consisting of nine categories, and then the data was entered into the SPSS program to reach academically approved numerical results. The results of this study showed that both the Palestinian Ministry of Foreign Affairs and the Israeli Ministry of Foreign Affairs use Twitter effectively in the communication and diplomatic process.