Studies with epoxy modified by recyded rubber
Geri kazanılmış lastik ile modifiye edilmiş epoksi üzerine çalışmalar
  1. Tez No: 82746
  2. Yazar: ERAY SİPAHİ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Geri kazanılmış lastik, epoksi reçinesi, lastikle toklaştırma, yüzey modifikasyonu, mekanik özellikler, Recycled rubber, epoxy resin, rubber toughening, surface modification, mechanical properties
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, öğütülerek geri kazanılmış lastiğin epoksi resinlere katılarak tokluğun arttırılması amaçlanmaktadır. Epoksi matrisiyle lastik parçalarının birbirlerine uyumlarını arttırmak amacı ile lastik yüzeylerine değişik yüzey modifikasyonu teknikleri uygulanmıştır. Bu amaçla silan bağlayıcılar, plasma yüzey modifikasyonu ve akrilik asit/benzoilperoksit karışımları kullanılmıştır. Öğütülmüş, kullanılmış araba lastikleri yüzey modifikasyonlu veya modifikasyonsuz şekilde epoksiyle karıştırılmıştır. Bu karışım, ASTM standartlarına uygun mekanik test numuneleri elde edilecek şekilde kalıplara dökülmüştür. Kür edildikten sonra bu numunelere mekanik testler uygulanmış ve kırılmış olan yüzeyler tarama elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Bu çalışmalarda, mekanik özelliklerin lastiğin hacim yüzdesinin arttırılmasıyla ve değişik yüzey modifikasyonu prosesleriyle değiştiğigözlenmiştir. Saf epoksiyle karşılaştırıldığında, çekme özellikleri ve darbe dayananda düşüş, kırılma tokluğu değerlerinde de artış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work covers studies on systems with car tyre regrinds used as toughening phase in epoxy resins. Different surface modification techniques were used to improve the compatibility at the interface between the rubber particles and the epoxy matrix. Silane coupling agents, plasma surface modification and acrylic acid/benzoylperoxide were used to enhance the surface properties of rubber particles. Rubber part of grinded used car tyres, with or without surface treatment, were mixed with epoxy. This mixture was poured into molds to obtain mechanical test specimens according to ASTM standards. After curing, mechanical tests were performed and the fractured surfaces of the specimens were examined under Scanning Electron Microscope, SEM. Throughout the studies, changes in mechanical properties were followed by increase in the volume percentage of rubber particles as well as the effect of different surface treatment processes applied on rubber. A decrease in iiitensile properties and impact resistance was observed in general as compared to unmodified epoxy. On the other hand, an increase in fracture toughness was observed.