Cumhur ittifakı: Oluşumu, Temel dinamikleri ve siyasal etkileri
People's alliance, justice and development party, nationalist movement party
  1. Tez No: 827842
  2. Yazar: MEHMET FATİH AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TURAN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhur İttifakı, AK Parti, MHP, Başkanlık Sistem, People's Alliance, AKP, MHP, Presidential System
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Devletin ekonomik, siyasi ve politik alandaki başarısı, yönetim şekli ile doğru orantılı olarak incelenmektedir. Demokrasinin siyasi hayattaki önemi göz önünde bulundurulduğunda liderlerin uluslararası alanda ülke menfaatlerinin korunması, ülkenin birlik ve beraberliğini sağlaması, ülke içinde veya dışında meydana gelen çatışmaları engellemesi gibi görevleri bulunmaktadır. Türkiye siyasi geçmişim oldukça karmaşık ve güçlü bir ülkedir. Türkiye geçmiş dönemlerde birçok darbe hareketi ile karşı karşıya kalmış bir ülkedir. Darbeler genel olarak ülkenin birlik ve beraberliğine yapılan saldırı niteliğindedir. Türkiye'nin son dönemlerde yaşadığı en acı ve elim olaylardan birisi 15 Temmuz darbe girişimidir. 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberliğini tehdit eden gruplar tarafından gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'de siyasi ve politik anlamda birçok iyileştirme faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda ülkenin huzur ve refah seviyesi arttırma, ülkede tek bir güç olma hedefle olarak Yenikapı Mitingi düzenlenmiştir. Yenikapı mitingine başta AK Parti olmak üzere diğer tüm partiler katılım göstermiştir. AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın temelleri de burada atılmıştır. Cumhur ittifakı ekonomik, siyasi ve politik açıdan düşünce birliği oluşturan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin destek vermiş olduğu bir siyasi yapıdır. Cumhur İttifakı 24 Haziran 2018 tarihinde genel seçimler hedeflenerek kurulmuştur. V Cumhur İttifakı ile birlikte Başkanlık Sistemi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Anayasa değişikliği gibi konular gündeme gelmiştir. Anayasa değişikliği ile ilgili olarak 16 Nisan 2017 tarihinde referandumda“Evet”oyu ile kabul edilmiştir. Referandumun kazanılmasında AK Parti Milliyetçi Hareket Partisi'nin vermiş olduğu destek oldukça önemlidir. Cumhur ittifakı ile ilgili literatürdeki araştırmalara bakıldığında; eleştirilen veya desteklenen bir konu olduğu gözlemlenmektedir. Yani tartışmaya açık bir konudur. Bu çalışmada Cumhur İttifakı'nın dinamikleri konusu incelenmiştir. Çalışmanın hedefi; Cumhur İttifakı'nın oluşumu sürecinden Türkiye Cumhuriyeti'ne getirmiş olduğu yeniliklere kadar tüm faaliyetleri ifade etmektir. Aynı zamanda Cumhur ittifakına karşı oluşturulmuş millet ittifakı taraflarının düşüncelerine ve fikirlerine yer vererek tarafsız bir araştırma sunmaktır. Araştırma genel olarak üç kısımdan meydana gelmektedir. Araştırmanın birinci kısmında Cumhur İttifakı'nın yapısal bileşenleri, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin yönetim ve ideolojik kimliği ile ilgili bilgiler verilmiştir. Araştırmanın ikinci kısmında Cumhur İttifakı'nın oluşum süreci ile ilgili temel dinamikler sunulmuştur. Araştırmanın üçüncü kısmında ise Cumhur İttifakı'nın siyasal etkili sonuçları, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki anayasa değişiklikleri ve hazırlıkları, küresel salgın süreci ve Cumhur İttifakı ile ilgili konu başlıklarına yer verilmiştir. Bu araştırmanın Cumhur İttifakı piramitleri ile ilgili benzer araştırmalara referans olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The economic, political and political success of the state is examined in direct proportion to the form of government. Considering the importance of democracy in political life, leaders have duties such as protecting the interests of the country in the international arena, ensuring the unity and solidarity of the country, and preventing conflicts occurring inside or outside the country. Turkey is a very complex and powerful country with my political background. Turkey is a country that has faced many coups in the past. Coups are generally an attack on the unity and solidarity of the country. One of the most painful and disastrous events that Turkey has experienced in recent times is the July 15 coup attempt. The July 15 coup attempt was attempted to be carried out by groups threatening the unity and solidarity of the Republic of Turkey. After the July 15 coup attempt, many political and political improvement activities were carried out in Turkey. At the same time, Yenikapı Meeting was held with the aim of increasing the peace and prosperity of the country and becoming a single power in the country. All other parties, especially the AK Party, participated in the Yenikapı rally. The foundations of the People's Alliance, formed by the AK Party and the Nationalist Movement Party, were laid here. The People's Alliance is a political structure supported by the AK Party and the Nationalist Movement Party, which form a consensus in economic, political and political terms. The People's Alliance was established on June 24, 2018 with the aim of general elections. With the People's Alliance, the Presidential System and the Presidential Government System, such as the constitutional amendment, came to the fore. VII Regarding the constitutional amendment, it was accepted with the“Yes”vote in the referendum on 16 April 2017. The support given by the AK Party and the Nationalist Movement Party is very important in winning the referendum. Looking at the studies in the literature on the People's Alliance; It is observed that it is a subject that is criticized or supported. So it's a debatable issue. In this study, the dynamics of the People's Alliance has been examined. The aim of the study; It is to express all the activities from the formation process of the People's Alliance to the innovations it has brought to the Republic of Turkey. At the same time, it is to present an impartial research by giving place to the thoughts and ideas of the parties of the nation alliance formed against the People's Alliance. The research generally consists of three parts. In the first part of the research, information about the structural components of the People's Alliance, the management and ideological identity of the AK Party and the Nationalist Movement Party is given. In the second part of the research, the basic dynamics related to the formation process of the People's Alliance are presented. In the third part of the research, the politically effective results of the People's Alliance, constitutional amendments and preparations in the Republic of Turkey, the global epidemic process and the People's Alliance are included. It is expected that this research will be a reference to similar studies on the People's Alliance pyramids.