Cumhur İttifakının ideolojik terkibinde Türk sağının üç hali: Muhafazakârlık, milliyetçilik, İslamcılık
Three states of the Turkish right in the ideological composition of the People's Alliance: Conservatism, nationalism, Islamism
- Tez No: 825792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE TINAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türk Sağı, 15 Temmuz, Cumhur İttifakı, Muhafazakârlık, Milliyetçilik, İslamcılık, Turkish Right, July 15, People's Alliance, Conservatism, Nationalism, Islamism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Belirli düşünürler tarafından birtakım ilkeler çerçevesinde dünyayı anlamak ve yorumlamak adına oluşturulan ideolojiler, demokrasilerde içtimai ve siyasi alanlarda belirli ölçüde karşılık bulduktan sonra temsilcilerince devlet yönetiminin başına geçmek ve kendi anlayışına göre siyasa oluşturmak için mücadele verilmektedir. 2002 yılında girdiği ilk seçimde iktidar olan AK Parti, muhafazakâr-demokrasi siyasi kimliğiyle ortaya çıkmıştır. Bu siyasi kimlik 1980'lerde ANAP iktidarının Türkiye'de kazandırdığı ve dünyada rağbet gören yeni sağın 2000'lerdeki karşılığı olarak yorumlanmıştır. AK Parti'nin günümüze kadar iktidarda kalmaya devam etmesi, süreç içerisinde vuku bulan olaylar karşısında takınılan tutumlar ve ortaya çıkan söylemler bir paradigma değişikliğine yol açtığı mülahazasını yaygınlaştırmıştır. Literatürde bu düşüncenin zuhur etmesi belirgin ölçüde 15 Temmuz 2016 kalkışmasının yaşanmasıyla bağlantılandırılmıştır. 15 Temmuz 2016 kalkışmasının ardından“devletin bekası”söylemi etrafında AK Parti ve MHP arasında siyasi bir yakınlaşma gerçekleşmiş ve -BBP daha sonra dahil olmuştur- bu yakınlık 20 Şubat 2018 tarihinde Cumhur İttifakı'nın kurulmasıyla resmiyete dökülmüştür. Bu tez Cumhur İttifakı bileşenlerinin söylemlerine ve eylemlerine bakarak ortaya çıkan müşterek siyasi anlayışı incelemektedir. 15 Temmuz kalkışması ve 2023 genel seçimleri arasındaki süreç baz alınarak yapılan İnceleme neticesinde; süreç içerisinde Cumhur İttifakı bileşenleri arasında ideolojik yakınlaşmanın gerçekleştiği görülmüştür. Bir siyasal birliktelik olan Cumhur İttifakı'nı oluşturan partilerin anlayışlarında temel olarak bir içiçelik olduğu görülmekte ve bu yaklaşımların Türk sağ siyasetinin muhtevasında olduğu dikkat çekmektedir. Zira Türk sağı temelde muhafazakârlık, milliyetçilik ve İslamcılık saç ayaklarından müteşekkil olup, bu ideolojilerin ortak paydaları oldukça geniştir. Devletin bekası söylemi çerçevesinde vücut bulan Cumhur İttifakı, Türk sağının temel argümanı olma rüştünü 2018 Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçim sonuçlarıyla kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
Ideologies, which are created by certain thinkers to understand and interpret the world within the framework of certain principles, are struggled by their representatives to take over the state administration and to form policy according to their own understanding after finding a certain degree of response in the social and political fields in democracies. In 2002, the AK Party, which came to power in its first election, emerged with a conservative-democratic political identity. This political identity has been interpreted as the 2000s equivalent of the new right, which was brought to Turkey by the ANAP government in the 1980s and was popular around the world. The fact that the AK Party has remained in power until today, the attitudes adopted in the face of the events that have occurred during the process and the discourses that have emerged have popularized the view that it has led to a paradigm shift. The emergence of this idea in the literature has been significantly linked to the July 15, 2016 uprising. After the July 15, 2016 uprising, a political rapprochement took place between the AK Party and the MHP around the discourse of“the survival of the state”, and this rapprochement was formalized with the establishment of the People's Alliance on February 20, 2018. This thesis examines the common political understanding that emerged by looking at the discourses and actions of the components of the People's Alliance. Based on the period between the July 15th attempt and the 2023 general elections, the analysis reveals that an ideological rapprochement took place between the components of the People's Alliance during the process. It is seen that there is a basic intertwining in the understanding of the parties that make up the People's Alliance, which is a political unity, and it is noteworthy that these approaches are within the content of Turkish right-wing politics. Because the Turkish right basically consists of ideological hairpins of conservatism, nationalism and Islamism, and the common denominators of these ideologies are quite wide. The People's Alliance, which is embodied within the framework of the discourse of the survival of the state, has proved its success as the main argument of the Turkish right with the results of the 2018 Presidential and parliamentary elections.