Erzurum ili güneş enerji potansiyelinin analizi ve güneş enerji santrallerinin veriminin artırılması
Analysis of solar energy potantial and increasing the efficiency of solar power plants in Erzurum province
- Tez No: 827863
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU KUNDAKÇİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş, Enerji, Yenilenebilir enerji, Potansiyel, Enerji analizi, Verimlilik, Solar, Energy, Renewable energy, Potential, Energy analysis, Efficiency
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Erzurum ilindeki Güneş enerji potansiyelinin, Güneş enerjisinden elektrik üretim sistemlerinde maksimum verimde kullanılabilmesi için uygulamalı ölçümler yaparak; fiziksel, teknik, coğrafik ve meteorolojik verilere dayanarak analizini yapmak ve verimliliğin artırılmasını sağlamak. Yöntem: Bu tez çalışmasında, Güneşten elde edilen enerjinin potansiyelinin, Güneş enerjisi ile elektrik üretim uygulamalarında en yüksek verim elde ederek kullanılabilmesi için ölçümlere dayalı çalışmalar yapılarak, hem teorik hem de pratik olarak bilimlerarası veriler dahilinde analizler yapıldı. Bulgular: Erzurum ilinde yüksek Güneşlenme süresi ve Güneş radyasyonu değerleri tespit edilmiştir. Bu durum, ilin Güneş enerjisi üretimi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Erzurum ilinin yüksek rakımlı bölgeleri ve düşük yapılı arazileri, Güneş enerjisi verimliliğini olumlu yönde etkilemektedir. Bu, ilin Güneş enerjisi projeleri için uygun alanlar sunabileceğini göstermektedir. Sonuç: Erzurum ilinin Güneş enerji potansiyelinin yüksek olduğu ve Güneş enerjisi verimliliğini artırmanın mümkün olduğu tespit edilmiştir. Önerilerin uygulanmasıyla birlikte ildeki Güneş enerjisi kullanımı ve projeleri daha etkin hale getirilmekte, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji bağımsızlığı sağlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: By making practical measurements in order to use the solar energy potential in Erzurum at maximum efficiency in electricity generation systems from solar energy; to analyze it based on physical, technical, geographical and meteorological data and to increase productivity. Method: In this thesis study, in order to use the potential of the energy obtained from the sun by obtaining the highest efficiency in electricity production applications with solar energy, studies based on measurements were carried out and analyzes were made within the interscientific data both theoretically and practically. Findings: High sunshine time and solar radiation values have been determined in Erzurum. This shows that the province has a great potential for solar power generation. The high-altitude regions and low-lying lands of Erzurum province positively affect solar energy efficiency. This suggests that the province can offer suitable areas for solar energy projects. Results: It has been determined that the solar energy potential of Erzurum province is high and it is possible to increase solar energy efficiency. With the implementation of the recommendations, the use of solar energy and projects in the province are made more effective, environmental sustainability and energy independence can be ensured.