ISO 9000 standarts in the Turkish construction industry
Türk inşaat endüstrisinde ISO 9000 standartları
- Tez No: 82797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat, Kalite Yönetimi, Sertifika, ISO 9000 vı, Construction, Quality Management, Certification, ISO 9000 IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz TÜRKİYE'DE İNŞAAT FİRMALARINDA ISO 9000 KALİTE STANDARTLARI TÜRK TÜRKAN, Derya Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Talat BİRGÖNÜL Nisan 1999, 132 Sayfa İnşaat sektöründe kalite yönetimi sistemleri işveren ve müteahhit için giderek bir zorunluluk haline gelmektedir. İşveren için bu sistemler, müteahhitin, işleri yapması gerektiği şekilde gerçeHeştirebüec«ğinin bir göstergesidir. Müteahhit için ise, karmaşık iç proseslerin yönetimini, mevcut teknik ve insan kaynaklarında en iyinin ortaya çıkarılmasını ve hepsinden önemlisi sürekli bir kalite gelişimini sağlayan çok değerli bir araçtır. Türkiye'deki inşaat firmaları günümüzde ISO 9000 standartlarına dayanan kalite sistemleri ile üçüncü şahıs sertifikalan yönünde bir eğilim göstermektedirler. Bu tezin amacı, Türkiye'de inşaat firmalarında ISO 9000 Kalite Standartlarının tanıtılması ve uygulanması için bir yol gösterici olmasıdır.. Üçüncü şahıs sertifikası almak amacında olan bir organizasyon ilk olarak ISO 9000 Standardlannm ilgili 20 maddesine uygun etkili bir yönetim sistemi kurmalıdır.Bağımsız bir danışman, bir eğitim tedarikçisi ya da kalifiye bir kalite temsilcisinin görevlendirilmesi yoluyla bunu gerçekleştirmek mümkündür. Bir sonraki adım, güvenilir ve saygın bir belgelendirme organizasyonunun seçilmesidir. Belgelendirme organizasyonu yönetim teftişinin ardından tescil belgesini verir. ISO Kalite Standartlarının uygulanmasının faydalan; verimlilik artışı, hızlı ve verimli çalışmanın geliştirilmesi, azalan fire oranı, firmaya rekabet avantajı sağlaması, müşteri tatmini ve ulusal ve uluslararası alanda tanınmaya yardımcı olmasını içerir. Günümüzde ülkemizde çoğu işveren hala üçüncü şahıs sertifikası talep etmemekle birlikte bunun yalan zaman içinde değişeceğine dair işaretler mevcuttur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISO 9000 STANDARDS IN THE TURKISH CONSTRUCTION INDUSTRY TÜRK TÜRKAN, Derya M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL April 1999, 132 Pages Quality management systems are becoming a must in construction industry for client and contractor. For the client, they serve as an indicator whether a contractor can perform the way he is supposed to. For the contractor, they provide a valuable tool for managing complicated internal processes, bringing out the best in technical and human resources available, and most of all, provide a continuous quality improvement. Construction companies in Turkey are now leaning in the direction of third party certifica$ion of their quality systems based on ISO 9000 standards. The aim of this thesis is to present and apply a guideline for a construction company in Turkey to ISO 9000 Quality Standards. An organization wishing to gain third party certification must first install an effective management system which complies with the 20 relevant clauses in the ISO inStandard. This can be carried out by either the use of an independent consultant, a training provider, or the employment of a qualified Quality Representative. The next step is the selection of a reliable and reputable certification body. The Certification Body, after carrying out its management review, issues the Certificate of Registration. Benefits of implementing the ISO Quality Standards include; increased productivity, improved efficiency, reduced waste, enhanced profitability, allows the company to operate consistently, gives the company a competitive edge, satisfies clients' needs, and helps national and international recognition. At the moment, in our country most clients are still not demanding third part certification but there are some signs that this will change in the very near fiiture.