Öğretmen adaylarının e-öğrenme stillerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Examination of e-learning styles of teacher candidates according to various variables
  1. Tez No: 828006
  2. Yazar: MELİSA GİZAY ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SERDAR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: E-öğrenme, E-öğrenme Stilleri, Öğretmen Adayları, E-learning, E-learning Styles, Teacher Candidates
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim fakültesinde öğenim görmekte olan öğretmen adaylarının e-öğrenme stillerini belirlemek ve bu e-öğrenme stillerinin farklı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektedir. Bu araştırma da nicel verilerden yararlanmıştır. Nicel verilerden betimsel tarama yönteminden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunu, 2022-2023 yılında Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan, uzaktan eğitime katılmış öğrenmen adayları oluşturmaktadır. Öğretmen adayları, sınıf, bölüm, cinsiyet, genel başarı ortalamaları ile değişkenlik göstermektedir. Çalışmaya toplam 391 öğretmen adayı katılmıştır. Öğretmen adayları çalışmaya gönüllü olmuşlardır. Nicel verilerin elde edilmesi için veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketler yüz yüze uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının cinsiyet, öğrenim gördükleri bölüm, sınıf düzeyi, genel not ortalaması ve uzaktan eğitime katılma durumlarıyla ilgili bilgi edinmek için araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu' ve Gülbahar (2014), tarafından geliştirilen yükseköğretim öğrencilerinin e-öğrenme stillerini belirlemek amacıyla geliştirilen güvenirlik ve geçerlilik analizleri yapılmış, 38 madde içeren 5'li likert tipinde 'E-Öğrenme Stilleri Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmanın veri analiz sürecinde veriler birbirinden bağımsız bir şekilde analiz edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS 18.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır istatistik paket programı kullanılmıştır. Anket sonuçlarının ortalama puanları, Bağımsız T testi, ANOVA analizi ve Tukey testi yapılmış ve analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre öğretmen adaylarında baskın olarak; bağımsız öğrenme stili, görsel-işitsel öğrenme stili ve mantıksal öğrenme stillerine sahip olduğu gözükmektedir. Öğretmen adayların en az sahip olduğu e-öğrenme stili ise sözel öğrenme stilidir. Öğretmen adaylarının cinsiyetlerine göre aktif öğrenme, sosyal öğrenme ve bağımsız öğrenme stillerine ait puanlarında kadın öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık oluştuğu görülmüştür. Yapılan çalışmada e-öğrenme stillerinden; sözel öğrenme ve mantıksal öğrenme alanlarında branşlar arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür. Sözel öğrenme boyutunda, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının fen bilgisi öğretmen adayları ve matematik öğretmen adayları lehine anlamlı bir fark oluşturmuştur. Yine sözel öğrenme boyutunda, Türkçe öğretmen adaylarının fen bilgisi öğretmen adayları ve matematik öğretmen adayları lehine anlamlı bir fark oluşturmuştur. Mantıksal öğrenme boyutunda, fen bilgisi öğretmen adaylarının ve matematik öğretmen adaylarının sınıf öğretmenliği, formasyon grubu, PDR, sosyal bilgiler ve Türkçe öğretmen adayları ortalama puanlarına göre matematik öğretmenleri ve fen bilgisi öğretmenleri lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenliği öğretmen adaylarının; sosyal bilgiler ve Türkçe öğretmen adayları ortalama puanlarına göre sınıf öğretmenliği öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sınıf düzeyi ve e-öğrenme stilleri sonuçlarına göre; dördüncü sınıftaki öğretmen adayları ikinci sınıftaki öğretmen adaylarına göre daha fazla görsel-işitsel öğrenme, bağımsız öğrenme stiline sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Dördüncü sınıftaki öğretmen adayları birinci ve ikinci sınıftaki öğretmen adaylarına göre daha fazla sezgisel öğrenme stiline sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Akademik başarı ve e-öğrenme stilleri arasındaki ilişki bakıldığında akademik başarı ile bağımsız öğrenme alt boyutu farklılaşmaktadır. Bulgu sonuçlarına göre bağımsız öğrenme alt boyutunda akademik başarı arttıkça farklılaşmanın görüldüğünü kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the e-learning styles of teacher candidates who are studying in the faculty of education and to examine whether these e-learning styles differ according to different variables. This research also made use of quantitative data. Relational screening model was used from descriptive screening method from quantitative data. The research group consists of learning candidates who are studying at Akdeniz University Faculty of Education in 2022-2023 and who have participated in distance education. Teacher candidates vary with class, department, gender, general achievement averages. A total of 391 teacher candidates participated in the study. Prospective teachers volunteered to work. A questionnaire was used as a data collection tool to obtain quantitative data. The questionnaires were conducted face-to-face. The 'Personal Information Form' prepared by the researcher and the reliability and validity analyses developed by Gülbahar (2014) to determine the e-learning styles of higher education students developed by Gülbahar (2014) were made to obtain information about the gender, department, grade level, GPA and participation in distance education status of the teacher candidates, and the 'E-Learning Styles Scale' in the 5-point likert type containing 38 items was used. In the data analysis process of the research, the data were analyzed independently of each other. Statistical analysis of the data was performed by using SPSS 18.0 package program and statistical package program was used. The average scores of the survey results, Independent T test, ANOVA analysis and Tukey test were performed and analyzed. According to the results of the analysis, teacher candidates predominately; It seems to have independent learning style, audiovisual learning style and logical learning styles. The e-learning style that teacher candidates have the least is the verbal learning style. It was observed that there was a significant difference in the scores of teacher candidates for active learning, social learning and independent learning styles according to their gender in favor of female teacher candidates. In the study, e-learning styles; Significant differences were observed between branches in the fields of verbal learning and logical learning. In the dimension of verbal learning, social studies made a significant difference in favor of teacher candidates, science teacher candidates and mathematics teacher candidates. Again, in the dimension of verbal learning, it made a significant difference in favor of science teacher candidates and mathematics teacher candidates of Turkish teacher candidates. In the logical learning dimension, it was seen that there was a significant difference in favor of mathematics teachers and science teachers according to the average scores of science teacher candidates and mathematics teacher candidates in classroom teaching, formation group, PDR, social studies and Turkish teacher candidates. Classroom teacher candidates; According to the average scores of social studies and Turkish teacher candidates, it was seen that there was a significant difference in favor of classroom teaching teacher candidates. According to the results of grade level and e-learning styles; It was concluded that teacher candidates in the fourth grade have more audiovisual learning, independent learning style than teacher candidates in the second grade. It was concluded that teacher candidates in the fourth grade had more intuitive learning styles than teacher candidates in the first and second grades. When the relationship between academic success and e-learning styles is examined, academic achievement and independent learning sub-dimension differ. According to the results of the findings, it proves that differentiation is seen in the independent learning sub-dimension as academic success increases.