Fen bilgisi öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme ortamlarına ilişkin tutum ve görüşleri
Attitudes and opinions of candidates of science teachers regarding out of school learning environments
- Tez No: 828007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SERDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, okul dışı öğrenme, okul dışı öğrenme ortamları, okul dışı fen öğretimi, Learning, out-of-school learning, out-of-school learning environments, out-of-school science teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yeni gelişmiş dünya da eğitimin ve öğretiminde süre gelen yenilikler ile gelişmekte olduğu bilinmektedir. Bu gelişmelere uyumu sadece sınıftaki eğitim ile gerçekleştiremeyiz. O yüzden sınıftan çıkmalıyız. Bunu da en iyi okul dışı öğrenme ortamlarında gerçekleştirmekten geçtiğini söyleyebiliriz. Lakin okul dışı öğrenmeyi gerçekleştirecek başlıca faktör öğretmenlerdir. Öğretmenlerimizin okul dışı öğrenmeyi ne kadar bildiğini ve ne kadar planlayabildiğini görmek için hem okul dışı öğrenme için bir ölçek hem de bu konu üzerine düşüncelerine ulaşmak amaçlanmıştır. Bu amaç ile çalışma grubumuz 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 4.sınıf Fen Bilimleri Öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Çalışmanın daha derinlemesine araştırılması için karma yöntem kullanılmıştır. Öncelikle Bolat ve Köroğlu, (2020) tarafından geliştirilen 'Okul Dışı Öğrenmeyi Düzenleme Ölçeği' öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Bu ölçek Fen Bilimleri öğretmen adaylarının müfredatında bulunan okul dışı öğrenme ortamları dersi öncesinde ve dersin müfredatının bitimi sonrasında aynı Fen Bilimleri öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Dersin öğretmen adayları üzerinde etkisine bakılmıştır. Aynı zamanda okul dışı öğrenme ortamları hakkındaki bilgilerini daha detaylı ulaşmak için Fen Bilimleri öğretmen adaylarına yarı yapılandırılmış görüşme formu da uygulanmıştır. Görüşme formunda özellikle okul dışı öğrenme ortamları dersinde öğrendikleri bilgilerin ne kadar geliştiğini ve bilgilerinin kalıcılığını test etmek amaç ile sorulara yer verilmiştir. Araştırmanın sonucunda Fen Bilimleri öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme ortamları dersi sonrası okul dışı öğrenme ortamları hakkında bilgilerinin ve planlamasını anlamlı bir şekilde geliştirdiği ve bu durumun Fen Bilimleri öğretmen adaylarının çalışmaya başladıktan sonra öğrencilerine okul dışı öğrenme gerçekleştirirken daha etkin olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that education and training in the new developed world is developing with ongoing innovations. We cannot adapt to these developments only through education in the classroom. So we have to get out of the classroom. We can say that this is best realized in out-of-school learning environments. But the main factor that will realize out-of-school learning is teachers. In order to see how much our teachers know about out-of-school learning and how much they can plan it, we aimed to reach both a scale for out-of-school learning and their thoughts on this subject. For this purpose, our study group consists of 4th grade pre-service science teachers studying at Akdeniz University Faculty of Education in the 2021-2022 academic year. Mixed method was used to investigate the study in more depth. First of all, the 'Organizing Out-of-School Learning Scale' developed by Bolat and Köroğlu, (2020) was applied to the pre-service teachers. This scale was applied to the same pre-service science teachers before the out-of-school learning environments course in the curriculum of pre-service science teachers and after the end of the curriculum of the course. The effect of the course on the pre-service teachers was examined. At the same time, a semi-structured interview form was also applied to the pre-service science teachers to obtain their knowledge about out-of-school learning environments in more detail. In the interview form, questions were included with the aim of testing how much the information they learned in the out-of-school learning environments course developed and the permanence of their knowledge. As a result of the study, it is thought that pre-service science teachers' knowledge and planning about out-of-school learning environments significantly improved after the out-of-school learning environments course, and that this situation will be more effective when pre-service science teachers perform out-of-school learning to their students after they start working.