A Sketch on verbal representation of architectural space: A study on polyphilo as an ekphrastic enterprise
Mimari mekanın özel sunumu üzerine bir eskiz: Polyphilo'nun ekfrastik bir metin olarak incelenmesi
  1. Tez No: 82803
  2. Yazar: HAŞİM ERTUĞ UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Sunum, Sözel Sunum, Ekfrasis, Eskiz, Architectural Representation, Verbal Representation, Ekphrasis, Sketch. ui
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz MİMARİ MEKANIN SÖZEL SUNUMU ÜZERİNE BİR ESKİZ: POLYPHHO'Wm EKFRASTİK BİR METİN OLARAK İNCELENMESİ Uçar, Haşim Ertüğ Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emel Aközer Mayıs 1999, 52 sayfa Bu çalışma, mimari mekanın sözel sunumu üstünedir. Yazınsal bir sunum aracı olan ekphrasisi; grafik bir araç olan eskiz'in karşılığı olarak inceler. Çalışma.mimari mekanın sunumu konusunda yapılmış tartışmalarla başlar, daha sonra sözel sunumda yoğunlaşır. Esin kaynağı Alberto Perez-Gomez'in, Francesco Colonna'nın Hypnerotomachia PoJyphilibaşhüh. yapıtım yorumladığı Polypbilo or the Dark Forest Revisited adlı metnidir. Amaç, mimari mekanın sözel sunumu için kullanılan yazınsal araç ve yöntemlerin incelenmesi ve mimarlık eğitimi açısından önemli olabileceği düşünülen, 'mekanın, eskiz özellikleri taşıyan sözel anlatımı 'nm tartışılmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SKETCH ON VERBAL REPRESENTATION OF ARCHITECTURAL SPACE: A STUDY ON POLYPHILO AS AN EKPHRASTIC ENTERPRISE Uçar, Haşim Ertuğ Ms. S., Department of Architecture Supervisor Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer May 1999, 52 pages This thesis focuses on the verbal representation of architectural space. It introduces the concept of ekphrasis as an analogue in literature, to sketch, a graphic tool in architectural representation. The study sets forth with an overview of the current debates on the tools of representation of architectural space, then focuses on verbal representation. The generative core of the whole study is the text entitled Polyphilo or the Dark Forest Revisited by Alberto Perez-Gomez which is a retelling of the Renaissance architectural narrative Hypnerotomachia PolyphM by Francesco Colonna. The aim is to examine the literary devices and methods employed for the verbal representation of architectural space, and to discuss the significance of 'verbal sketching' as an effective tool for architectural education.