Milli park planlamasında toplum katılımlı coğrafi bilgi sistemlerinin (PPGS) ziyaretçi deneyimleri açısından kullanımının değerlendirilmesi ve Antalya'daki milli parklar kapsamında bir model önerisi
Evaluation of using Public Participation Geographic Information Systems (PPGIS) in planning of national parks in terms of visitor experiences
  1. Tez No: 828092
  2. Yazar: ESMAHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD ALPASLAN KASALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ziyaretçi Deneyimleri, Milli Parklar, Coğrafi Planlama, Toplum Katılımlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (TKCBS), Visitor Experiences, National Parks, Geographical Planning, Public Participation Geographic Information Systems (PPGIS)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsanoğlunun zamanla coğrafi bilgileri üretme, paylaşma, tüketme ve bunlarla etkileşim kurma biçimleri; küresel konumlama sistemi (GPS), internet, Google Haritalar, akıllı telefonlar ve sosyal medya gibi çeşitli teknolojilerin ortaya çıkışı ve bu teknolojiyle entegre olması ile birlikte farklı bir boyut kazanmıştır. İnsanların bilerek veya bilmeyerek coğrafi verilere gönüllü olarak katkıda bulunduğu Web 2.0 dünyasında, mekânsal araştırmalar için yeni yollar açılmaktadır. Bu sayede geçmişte, çoğu coğrafi bilgi ve haritalar sadece hükümetler, sivil toplum kuruluşları büyük şirketler tarafından oluşturulurken, son yıllarda ise bu coğrafi bilgiler o bölgenin bir paydaşı olan halktan elde edilmektedir. Bu durum Coğrafi Bilgi Sistemleri için uzun zamanda maliyetli veri sağlama yöntemi yerine, o bölgedeki halktan elde edilebilecek bilgi sayesinde zaman ve maliyetten tasarruf sağlayan, aynı zamanda yönetsel planlama ile ilgili kararlarda halkın görüşlerinin de yer verildiği Toplum Katılımlı Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin doğuşunu sağlamıştır. Toplum Katılımlı Coğrafi Bilgi Sistemleri, arazi kullanım planlaması ve araziyle ilgili karar verme konusunda bilgilendirmek amacıyla, bu yerlere ilişkin kamusal bilgileri entegre etmeye yönelik genel bir yöntem grubunu ifade etmektedir. Toplum Katılımlı Coğrafi Bilgi Sistemleri, katılımcıları yerin algılanan özellikleri hakkında jeo-uzamsal bilgi sağlamaya davet ederek, planlama sürecinde kamu bilgisi ile bilgi sağlamak için jeo-uzamsal teknolojiyi kullanmaktadır. İnternet tabanlı bir haritalama yöntemi ile park deneyimleri, çevresel etkiler ve tesis ihtiyaçları ile ilgili ziyaretçi algıları konusunda Milli Park planlama karar ve destek sistemine girdi sağlanabilmektedir. Bu çalışmada, turizm için ekonomik getiri yaratan cazibe merkezi haline gelmiş Milli Parkların arazi planlamasının kullanımı açısından Toplum Katılımlı Coğrafi Bilgi Sistemi ayrıntılı olarak incelenerek, bu sisteminin özelliklerini ortaya koymak, bu sistemi kullanarak planlanmış dünyadaki öncü Milli Parklardan örnekler sunmak ve Antalya ilindeki Milli Parklar açısından kullanımının değerlendirilmesinin yapılarak ziyaretçi deneyimleri açısından öneriler sunulması amaçlanmaktadır. Ülkemizde özellikle Milli Parkların planlamasına yönelik çalışmaların alanyazında çok az bulunması çalışmayı farklı ve önemli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ways in which human beings produce, share, consume, and interact with geographic information over time has acquired a different dimension with the emergence and integration of various technologies such as the global positioning system (GPS), Internet, Google Maps, smartphones and social media. New avenues are opened for spatial investigations in the Web 2.0 world where people voluntarily contribute to geospatial data knowingly or unknowingly. In this way, while most geographic information and maps are created only by governments, non-governmental Organizations and large corporation in the past, in recent years, this geographical information is obtained from the public who is a stakeholder of that region. This situation provided, instead of a long and costly method of providing data for Geographic Information Systems, the birth of Public Participation Geographic Information Systems saving time and money and at the same time in which the opinions of the public are included in administrative and planning decisions thanks to the information that can be obtained from the people in that region.Public Participation Geographic Information Systems refers to a general set of methods for integrating public information about these places with the aim of informing land use planning and land related decision making. Public Participation Geographic Information Systems inviting participants to provide geospatial information about the perceived features of the place uses geospatial technology to provide information with public knowledge in the planning process. With an internet-based mapping method, input can be provided to the national park planning decision and support system on visitor perceptions of park experiences, environmental impacts, and facility needs. In this study, it is aimed to examine Public Participation Geographic Information Systems in detail in terms of the use of land planning of National Parks that create economic return for tourism and have become centers of attraction for tourism and revealed the features of this system, reveal the features of this system, present examples of pioneering National Parks which were planned using this system in the World and offer suggestions in terms of visitor experiences by evaluating the use of National Parks in our country. The fact that very few studies in the literature are on the planning of National Parks in our country makes the study different and important.