Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkının orman terapisine uygunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the suitability of Kurşunlu Waterfall Nature Park for forest therapy
  1. Tez No: 828094
  2. Yazar: AYSUN YALVAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD ALPASLAN KASALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Terapatik Rekreasyon, Doğa Temelli Rekreatif Faaliyetler, Korunan Ormanlar, Orman Terapisi, Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, Therapeutic Recreation, Nature Based Recreational Activities, Protected Forests, Forest Therapy, Kurşunlu Waterfall Nature Park
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Son yıllarda kent nüfusunun artması ve teknolojik gelişmeler, insanların doğa ile olan bağlarını önemli ölçüde zayıflatarak, bireylerin gündelik yaşamlarında daha stresli, sinirli, kaygılı ve öfkeli olmalarına neden olmaktadır. Bu durum insanlarda farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Stresli yaşam biçimi, sağlığı tehdit eden etkenlerin hızla artması ve sağlık giderlerinin yüksek olması gibi nedenler insanları doğal yaşama, doğal terapilere ve daha ekonomik yollara yöneltmektedir. Rekreatif faaliyetlerin insanlara fiziksel ve zihinsel faydalar sağladığı bilinmekte olup, doğal ortamlarda yapılan rekreatif faaliyetlerin bu faydalar dışında insanların yaşam kalitelerini ve memnuniyetlerini zenginleştirdiği de belirtilmektedir. Özellikle açıkhava rekreasyon faaliyetleri arasında son yıllarda öne çıkan orman terapisi, sağlığı teşvik edici faaliyetler arasında popülerlik kazanmaktadır. Bu ilaç dışı destekleyici terapi aktivitesi, giderek alt sağlık, yaşam tarzı hastalıkları ve somatik şikayetleri gidermek için önemli bir araç haline gelmiştir. Orman terapisi, kişinin sağlığını ve refahını iyileştirmek için bir ormanı ziyaret etmek veya orman ortamında çeşitli tedavi edici faaliyetlerde bulunmak anlamına gelmektedir. İnsan vücudunun bir orman ortamına maruz kaldığında“beş duyu deneyimi”yoluyla fiziksel ve psikolojik sağlığını geri kazandıran bir şifa tekniği olarak kabul edilmektedir. Ziyaretçiler için bir ormanın rekreasyon değeri, ormanın çok çeşitli özelliklerine bağlı olmakla birlikte, erişilebilirlik derecesi, altyapı ve doğal seslerin duyulabilme derecesinin önemli olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, rekreasyon değeri ormanın doğallığı, biyoçeşitliliği, yoğunluğu ve görünümüne göre de değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, özellikle korunan alanlar, doğal ortamları ve yüksek biyoçeşitliliği nedeniyle açık hava rekreasyon faaliyetlerinde önemli bir hizmet sağlayıcısı durumundadırlar. Bu çalışmada, biyoçeşitliliğin en yoğun olduğu Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı'nın güvenirliliği ve geçerliliği birçok araştırmada kabul edilmiş“Orman İçi Rekreasyon Potansiyelinin Belirlenmesi Ölçeği”kullanılarak rekreasyonel potansiyelinin araştırılması, bu araştırma kapsamında yetkililerle de yüz yüze görüşmeler yapılarak SWOT analizi ile bulguların desteklenmesi ve park içerisinde yapılabilirliği olan orman terapisine yönelik değerlendirme ve önerilerin sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the increase in urban population and technological developments have weakened people's connecting with nature significantly, causing individuals to be more stressed, nervous, anxious and angry in their daily lives. This situation brings different health problems in humans. Stressful lifestyle, rapid increase in health-threatening factors and high health costs lead people to natural life, natural therapies and more economical ways. It is known that recreational activities provide physical and mental benefits to people, and it is stated that recreational activities in natural environments enrich people's life quality and satisfaction apart from these benefits. Forest therapy, which has come to the fore in recent years, especially among outdoor recreation activities, is gaining popularity among health-promoting activities. This non-drug supportive therapy activity has increasingly become an important tool to address sub-health, lifestyle diseases and somatic complaints. Forest therapy refers to visiting a forest or engaging in various therapeutic activities in the forest environment to improve person's health and well- being. It is recognized as a healing technique that restores physical and psychological health through the“five senses experience”of the human body when exposed to a forest environment. It is stated that the recreational value of a forest for visitors depends on a wide variety of features of the forest, but the degree of accessibility, infrastructure and the degree of hearing natural sounds are important. In addition, the recreational value is evaluated according to the naturalness, biodiversity, density and appearance of the forest. In this context, especially protected areas are an important service provider in outdoor recreation activities due to their natural environments and high biodiversity. In this research, it was aimed to investigate the recreational potential of Kurşunlu Waterfall Nature Park, where biodiversity is the most intense, by using the“Scale of Determination for In-Forest Recreation Potential”, the reliability and validity of which has been accepted in many studies, to support the finding with SWOT analysis by making face-to face interviews with the authorities within the scope of this research, and to present evaluations and recommendations for forest therapy, which can be done in the nature park.