The Effects of cultural democratisation movement on the architecture of culture centers in the world and in Turkey
Kültürel demokratikleşme hareketinin dünyadaki ve Türkiye'deki kültür merkezlerinin mimarisi üzerine etkileri
  1. Tez No: 82813
  2. Yazar: TÜLİN VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Demokratizasyon, Kültür Merkezleri, Prestij Yapılan, Kültür, Güç, Popüler Kültür. VI, Cultural Democratisation, Culture Centers, Prestigious Buildings, Culture, Power, Popular Culture. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz KÜLTÜREL DEMOKRATİKLEŞME HARARETİNİN DÜNYADAKİ VE TÜRKİYE'DEKİ KÜLTÜR MERKEZLERİNİN MİMARİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Vural, Tülin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan Balamir Temmuz 1999, 157 sayfa Bu çalışmada kültür merkezlerinin mimarisi hakkındaki farklı anlayışlar tartışılmıştır. Bu farklılıkları anlayabilmek için de bu merkezlerin ortaya çıkışlarının arkasındaki sebepler ve genel olarak neyi hedefledikleri araştırılmıştır. Bunun sonucunda görülmüştür ki, kültür merkezleri bu yüzyılın başmda gerçekleşen dünya savaşlarından sonra, devletlerin“kültürel demokratikleşme”ideallerinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Özellikle Avrupa devletlerinin ve ABD'nin ideali olan“kültürel demokratikleşme”sanat ve günlük hayat ya da yüksek kültür ve kitle kültürü arasındaki uçurumun aşılarak tüm halk katmanlarının kültürlendirilmesini hedefler. Fakat, sanatın demokratikleştirilmesini hedefleyen bu idealin arkasında devletlerin hem kendi yurttaşlarına hem de diğer devletlere kültürel alandaki güçlerini gösterme istekleri vardır. Bu güçlü istek kültür merkezlerinin mimarisini de etkiler ve bu binalar prestij yapılan olarak ele alınmaya başlanırlar. Bu binalar aracılığla prestijin temsilinde iki temel yaklaşımdan söz edilebilinir. Bunlardan ilkinde,“sanat tapınakları”olarak görülenkültür merkezleri geçmişin kültür yapılannmda görülen anıtsal mimari anlayışlar temel alınarak tasarlanır, ikinci yaklaşımda ise, kültür yapılan bütün ziyaretçilere açık olan ve onlara heyecan ve eğlence sunan“kültürel alışveriş merkezleri”olarak ele alınır. Bu merkezleri de halkın gözünde daha popüler bir hale getirmek için tasarımlarında, güncel olan bir takım avant-garde yaklaşımlar ya da yöresel figürlerin çağdaş teknoloji ile yorumlanması kullanılarak mimari söyleme yeni sorular ve tartışmalar getirilmektedir. Bu yolla yaratılan sansasyonla bu merkezler yalnızca bulundukları ülkenin halkının değil, tüm dünyanın ilgisini çeker hale gelmektedirler. Bu ilginin sonucunda da, temel amaçlan olan geniş halk kitlelerinin sanatsal aktivitelere katılımını, sorgulanması gereken bir şekilde, sağlamış olmaktadırlar. Çünkü, bütün bu insanların dikkatlerini çekme çabalan kültür merkezlerini, kapsadıktan sanatsal aktivitelerden çok, içlerinde sürprizli mekanlan ve farklı alternatifler sunan aktiviteleriyle ilgi çeken alışveriş merkezlerine benzer bir hale getirmişlerdir. Dünyanın bir çok metropolünde kültür merkezleri kentin ilgi odağı olurken, Türkiye'de bu merkezler genellikle mimari anlayışlanndaki bir takım eksikliklere ve programlarında bir takım eğlenceye yönelik aktiviteler bulundurmamalarına bağlı olarak izole kalmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF CULTURAL DEMOCRATISATION MOVEMENT ON THE ARCHITECTURE OF CULTURE CENTERS IN THE WORLD AND IN TURKEY Vural, Tülin M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Balamir July 1999, 157 pages In this study, the different attempts in the architecture of the culture centers are discussed. In order to understand these differences, the reasons behind the emergence of these centers and their main objectives are searched. It is seen that culture centers appeared after the world wars at the beginning of this century, as a result of“cultural democratisation”ideals of the states. This ideal of the states- especially European ones and USA- aims to make their citizens from all strata of the society cultured, by means of the efforts on closing down the gap between the arts and public life, between the high culture and popular culture. However, behind this democratisation of the arts ideal, there is the strong ego of the states on showing their power in the cultural field, both to their citizens and to the other states. These ambitions of the states affect the architecture of the culture center buildings, whereby they have begun to appear as prestigious buildings. For this symbolisation of the states' prestige, two attitudes can iiibe identified. In the first attitude, culture centers which are seen as“temple of the arts”are designed with monumental architectural understandings of cultural buildings of the past. In the second attitude, culture centers are treated as“cultural shopping malls”, which intended to offer democratic access, excitement and pleasure to their visitors. In order to make these buildings popular in the eyes of the public, new questions, new debates are brought to the discourse of architecture through the usage of fashionable avant-garde attempts in architecture or through re-interpretations of the regional motifs with contemporary technology for the design of these buildings. By means of the sensation created by the architecture of these centers, they draw attention of people not only from the countries that they take place but also from all over the world. As a result of this attraction, these centers fulfil their main aim of providing public participation to the artistic activities, in a questionable way. Because, all these efforts on attracting people turn culture centers to cultural shopping malls where people excite with surprising spaces and with additional leisure activities, quite apart from the art inside. Although, culture centers become the center of attraction in most of the metropolitan cities throughout the world, in Turkey these centers generally become isolated buildings in the cityscapes due to their shortcomings in their architectural understandings and due to the lack of additional leisure activities.