Development of a fuzzy controlled ABS to improve braking performance and stability of automobiles
Otomobillerin frenleme başarımlarının ve kararlılıklarının arttırılması için bulanık mantık denetleyicili kilitlenme önleyici fren sistemi geliştirilmesi
- Tez No: 82821
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kilitlenme önleyicili Fren Sistemi (ABS), Frenleme, Araç Modeli, Lastik Modeli, Araç Dinamiği Simulasyonu, Bulanık Mantık, Bulanık Mantık Denetleyici (FLC). vı, Anti-Lock Braking System (ABS), Braking, Vehicle Model, Tire Model, Vehicle Dynamical Simulation, Fuzzy Logic, Fuzzy Logic Control (FLC). IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
oz OTOMOBİLLERİN FRENLEME B AŞARIMLARINTN VE KARARLILIKLARINA ARTTIRILMASI İÇİN BULANIK MANTIK DENETLEYİCİLİ KİLİTLENME ÖNLEYİCİ FREN SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ Yazıcıoğlu, Yiğit Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Temmuz 1999, 147 sayfa Bu tezin amacı otomobillerin frenleme başarılarının ve kararlılıklarının artırılması için Bulanık Mantık Denetleyicili Kilitlenme Önleyici Fren Sisteminin geliştirilmesidir. Tezin ikinci amacı da geliştirilmiş olan kilitlenme önleyici sistemin basitleştirilerek daha ucuzlatılmasına çalışılmasıdır. Bu tezde AB S 'yi kontrol edecek olan Bulanık Mantık Denetleyicisinin (FLC) başanmını test etmek için matematiksel bir model kullanılmıştır. Doğrusal olmayan bir araç modelinin geliştirilmesine başlanmadan önce, daha önce yapılmış olan çalışmalardan doğrusal olmayan bir lastik modeli seçilmiştir. Daha sonra bütün olarak araç modeli bitirilmiş ve bazı standart dinamik durumlar için test edilmiştir. Lastik ve araç modeli bitirildikten sonra acil durumlarda karşılaşılabilecek çalışma koşullan için FLCnin tasannu yapılmıştır. Bu denetleyici geliştirilirken hiç tecrübesi olmayan normal bir sürücünün bile az bir çaba sarfederek acil durumlarda aracına hakim olabilmesi amaçlandı.. ABS'li olmayan sistemlerle karşılaştırma yapıldı ve önemli ayrılıklar güvenlik ve kararlılık adına gözlendi.Son kısımda ise daha az karmaşık ABS modelleri dizayn edildi ve basan farkları gözlendi. Daha ucuz olacakları için, basit ABS modellerin kullanımının uygunluğu konusunda bir karar verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A FUZZY CONTROLLED ABS TO IMPROVE BRAKING PERFORMANCE AND STABILITY OF VEHICLES Yazıcıoğlu, Yiğit MS., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy July 1999, 147 pages The main objective of this thesis is the design of a Fuzzy Logic Controlled Anti- Lock Braking System (ABS) to increase the braking performance and to enhance the lateral and longitudinal stability of a four wheeled passenger car. The second objective of this study is the simplification of the designed ABS configuration for the sake of obtaining less expensive Anti-Lock Braking Systems. In this thesis a mathematical model is used to test the performance of the Fuzzy Logic Controller (FLC) of the ABS. Before the development of the nonlinear vehicle model, a nonlinear tire model is chosen from literature. Then a complete vehicle model is finished and tested for some standard dynamical cases. After the tire and vehicle model is completed, the FLC is designed for different operating conditions that might be encountered during emergency conditions. The controller is designed in a way that even a non-skilled driver should be able to control the vehicle in emergency situations with a very little driving effort. Comparisons are made with the non-ABS system and some important differences are observed in terms of stability and safety. Finally, less complex ABS models are designed and the performance differences are observed. A decision is made about the feasibility of using less complex ABS iiimodels, that will be less eexpensive but also with poorer performances than the more sophisticated model.