Cerrahi proflakside kullanılan sefazolinin liposakşın aspiratlarındaki konsantrasyon oranının ölçülmesi
The evaluation of cefazolin concentration used for surgical propylaxis in liposuction aspirates
- Tez No: 828210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERDAN SERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Liposakşın, otolog yağ grefti, sefazolin, cerrahi proflaksi, Liposuction, autologous fat graft, cefazolin, surgical prophylaxis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Temiz cerrahilerde kılavuzlarda preoperatif bir saat içinde 2 gram sefazolin verilmesi rutin bir uygulamadır. Liposakşın ve otolog yağ grefti uygulamaları temiz cerrahi kabul edilmektedir. Otolog yağ grefti uygulamaları sonrası enfeksiyon oranları oldukça düşük olduğu ve net bir kılavuz olmadığı halde enjeksiyon öncesi antibiyotik eklemek yaygın bir uygulamadır. Bu çalışmada cerrahi proflaksi için verilen 2 g sefazolinin lipoaspirata geçiş miktarı eş zamanlı alınan kan örneklerindeki konsantrasyonla karşılaştırıldı. En sık cerrahi alan enfeksiyon etkeni olan Stafilokokus aureus için MIC90 değerinin (1 μg/mL) üstünde olduğunu varsayarak, otolog yağ greftlerine antibiyotik eklenmesini azaltmayı, cerrahi maliyetlerini düşürmeyi ve gereksiz antibiyotik kullanımına bağlı olası antibiyotik direncini önlemeyi amaçladık. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniğince liposakşın ameliyatı yapılan, beta laktam antibiyotik alerjisi olmayan, normal böbrek fonksiyonlarına sahip, VKİ >18 kg/m2 ve < 30 kg/m2 olan, 18 yaş üstü 25 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların tamamına anestezi indüksyonu sırasında ilk insizyondan 30 dakika önce 2 g sefazolin verildi. Sefazolin verilmeden hemen önce kan, ameliyatın 15, 30 ve 60'ıncı dakikalarında kan ve yağ dokudan örnek alındı. Örnekler çalışma zamanına kadar -80 °C'de saklandı. Analiz zamanı örnekler çözdürüldü ve modifiye Kirby-Bauer yöntemi kullanılarak sefazolin konsantrasyonları hakkında çıkarım yapıldı. Preoperatif alınan kan örneklerinde hiçbir hastada serumda sefazolin tespit edilmedi. Yağ örneklerinin 15, 30 ve 60'ıncı dakikalarında ortalama sefazolin konsantrasyonu sırasıyla 1,69 ± 1,1 μg/mL, 7,51 ± 4,27 μg/mL ve 3,88 ± 2,09 μg/mL olarak bulundu. Serum örneklerinin 15, 30 ve 60'ıncı dakikalarında ortalama sefazolin konsantrasyonu sırasıyla sırasıyla 101,32 ± 34,63 μg/mL, 67,50 ± 14,04 μg/mL ve 54,63 ± 9,61 μg/mL olarak bulundu. Tüm sonuçlar S. aureus için MIC90 değerinin üzerindeydi. Bu veriler dikkate alındığında cerrahi proflaksi için verilen sefazolinin lipoaspiratta antimikrobiyal düzeye ulaştığı görüldü. Otolog yağ grefti uygulamalarında enjeksiyon öncesi antibiyotik eklenmesine gerek olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In clean surgeries, it is a routine practice to administer 2 grams of cefazolin within one hour preoperatively. Liposuction and autologous fat graft applications are considered clean surgeries. Although infection rates following autologous fat grafting are quite low and there are no definitive guidelines, it is a common practice to add antibiotics before fat grafting. In this study, 2 g cefazolin was given for surgical prophylaxis and the concentration of cefazoline in lipoaspirate was compared with the concentration in simultaneously taken blood samples. We aimed to reduce the addition of antibiotics to autologous fat grafts to reduce surgical costs and prevent possible antibiotic resistance due to unnecessary antibiotic use assuming that Staphylococcus aureus, the most common surgical site infection agent, is above its MIC90 value (1 μg/mL). 25 patients who underwent liposuction surgery at Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Clinic who had no beta-lactam antibiotic allergy, normal kidney functions, BMI >18 kg/m2 and < 30 kg/m2, were included in the study. All patients were given 2 g of cefazolin 30 minutes before the first incision during anesthesia induction. Blood samples were taken just before the administration of cefazolin, and blood and adipose tissue samples were taken at the 15th, 30th and 60th minutes of the operation. Samples were stored at -80 °C prior to measurements. At the time of analysis, samples were thawed and cefazolin concentrations were inferred using the modified Kirby-Bauer method. Cefazolin was not detected in the serum of any patient in the preoperative blood samples. The average cefazolin concentration of the oil samples at the 15th, 30th and 60th minutes was found to be 1.69 ± 1.1 μg/mL, 7.51 ± 4.27 μg/mL and 3.88 ± 2.09 μg/mL, respectively. The average cefazolin concentration of serum samples at the 15th, 30th and 60th minutes was found to be 101.32 ± 34.63 μg/mL, 67.50 ± 14.04 μg/mL and 54.63 ± 9.61 μg/mL, respectively. All results were above MIC90 for S. aureus. Considering these data, it was observed that cefazolin given for surgical prophylaxis reached an antimicrobial level in lipoaspirate. It was concluded that there is no need to add additional antibiotics before the fat injection in autologous fat graft applications.