Çukurova deltasındaki lagün gölleri ve su yataklarının Helophorıdae ve Hydrophilidae (Coleoptera) familyaları açısından faunistik incelenmesi
Faunistic investigation of lagoon lakes and water bed in çukurova delta in terms of Helophoridae and Hydrophilidae (Coleoptera) families
- Tez No: 828219
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH MART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Hydrophilidae, Helophoridae, Lagün, Çukurova, Türkiye, Coleoptera, Hydrophilidae, Helophoridae, Lagoon, Çukurova, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çukurova Deltasında yer alan lagün göller ve bu gölleri besleyen su yataklarından toplanan Hydrophilidae ve Helophoridae familyalarına ait örnekler araştırılmıştır. Çalışma Haziran-Ekim 2021 ve Mart-Mayıs 2022 tarihleri arasında, Ramsar sözleşmesi ile koruma altına alınan ve Türkiye'nin en büyük lagün gölü olarak bilinen Akyatan Lagünü ile Yumurtalık, Tuzla ve Akyayan lagünlerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma materyalini oluşturan örnekler, lagün göller ile bu lagün gölleri besleyen dere yataklarından, sulama kanallarının oluşturduğu su birikintilerinden, deniz kıyısındaki tatlı suların deniz ile birleşim noktalarından, dalyanlardan ve çeşitli sulak habitatlardan özel ekipmanlar yardımıyla toplanmıştır. Araştırma bölgesinde Hydrophilidae familyasına ait 12, Helophoridae familyasına ait 6 takson tespit edilmiştir. Bu türlerden Helochares pallens (MacLeay, 1825)'in erkek bireyleri, Hydrobius fuscipes (Linnaeus, 1758), Chasmogenus livornicus (Kuwert, 1890), Enochrus (s.str.) melanocephalus (Olivier, 1792), Coelostoma (s.str.) orbiculare (Fabricius, 1775), Enochrus bicolor (Fabricius 1792), Paracymus relaxus Rey, 1884, Helophorus paraminutus Angus, 1986 ve Helophorus frater d'Orchymont, 1926 türleri araştırma bölgesi ve Adana ilinden ilk olarak kayıt edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, samples belonging to the Hydrophilidae and Helophoridae families collected from the lagoon lakes in the Çukurova Delta and the water beds feeding these lakes were investigated. The study was carried out between June-October 2021 and March-May 2022, in Yumurtalık, Tuzla and Akyayan lagoons and Akyatan lagoon which is known as Turkey's largest lagoon lake and has been taken under protection by the Ramsar contract. The samples constituting the study material were collected from lagoon lakes and stream beds feeding these lagoon lakes, the puddles formed by irrigation canals, the junction points of fresh waters on the seaside with the sea, and from fisheries and various wetland habitats with the help of special equipment. In the study area, 12 taxa belonging to Hydrophilidae family and 6 taxa belonging to Helophoridae family have been identified. From the species, male individuals of Helochares pallens (MacLeay, 1825), Hydrobius fuscipes (Linnaeus, 1758), Chasmogenus livornicus (Kuwert, 1890), Enochrus (s.str.) melanocephalus (Olivier, 1792), Coelostoma (s.str.) orbiculare (Fabricius, 1775), Enochrus bicolor (Fabricius 1792), Paracymus relaxus Rey, 1884, Helophorus paraminutus Angus, 1986 and Helophorus frater d'Orchymont, 1926 are the first to be recorded from the study area and Adana province.