Geniş açıklıkların geçilmesinde origami yöntemi ile oluşturulmuş sistemler
Systems created by origami method for crossing wide openings
- Tez No: 828276
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÖRÜN ARUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geniş Açıklık, Origami, Kağıt Katlama Sanatı
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Tarih boyunca insanlar hem barınmak amaçlı hem de değişen dünya şartlarında mekanlar oluşturmak bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu ihtiyaç sonucunda oluşturulacak mekanların da geniş bir alan olması gerekmektedir ve bunun için geniş açıklıklı yapılara ihtiyaç duyulmaktadır. Oluşan bu ihtiyaç sonucunda dünyada birçok örneği olan katlanmış plakların oluşturulmasında origami (kağıt katlama sanatı) katlama düzeni oldukça değişik yapı örtüleri sunmaktadır. Bu çalışmada, katlanma hareketleriyle (origami prensipleri) oluşturulan yapı örneklerinin, katlanma biçimleri ve yapı kavramları aracılığıyla incelenmesini ve değerlendirmesini içermektedir. Bu tez çalışması 5 ana başlıktan oluşmaktadır; tezin birinci bölümünde tezin amacı, önemi, yöntemi açıklanmıştır. Tezin ikinci bölümünde; origaminin tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde; origami sınıflandırması, origami çeşitleri, yaygın olan katlama desenleri, bu desenlerle yapılmış örnekler gösterilmiştir. Tezin dördüncü bölümünde; origamiden esinlenilerek oluşturulan rijit ve hareketli origami uygulamalarına yer verilmiştir. Tezin son bölümü olan sonuç bölümünde ise önceki bölümlerde yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir. Bütün bunlara ek olarak problemin kanıtlanması için mimarlara yapılan 6 sorgulu anket ve sonuçları ekler kısmında verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Throughout history, it has become a necessity for people to create spaces for both shelter and changing world conditions. The spaces to be created as a result of this need must also be a large area, and for this, large-span structures are needed. As a result of this need, the origami (paper folding art) folding system offers quite different building covers in the creation of folded plates, which have many examples in the world. In this study, it includes the examination and evaluation of the examples of structures created by folding movements (origami principles) through folding forms and structure concepts. This thesis study consists of 5 main parts; In the first part of the thesis, the aim, importance and method of the thesis are explained. In the second part, Information about the history of origami is given. In the third part, origami classification, origami types, common folding patterns, examples made with these patterns are shown. In the fourth part, rigid and mobile origami applications inspired by origami are included. In the conclusion part, which is the last part of the thesis, the information obtained from the research in the previous chapters is evaluated. In addition to all these, questionnaire with 6 questions to architects is made and the result is included in the appendix.