Analyzing geotechnical characteristics of Erbil soils via GİS
Erbil zeminlerinin geoteknik özelliklerinin CBS ile analizi
  1. Tez No: 828322
  2. Yazar: ZHVAN BAQİ QADER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FİRAT ÇABALAR, DR. ZUHEİR KARABASH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erbil, Geoteknik Özellikler, CBS, ANN, Erbil, Geotechnical Characterization, GIS, ANN
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırmanın amacı, Erbil şehrindeki zeminlerin geoteknik özelliklerini, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Yapay Sinir Ağlarının (ANN) bir kombinasyonunu kullanarak araştırmaktır. Çalışmada, ince dane içeriği, nem içeriği, zemin plastisitesi, kayma mukavemeti parametreleri, sıkışabilirlik, Standart Penetrasyon Testi (SPT) ve taşıma kapasitesi gibi zemin özelliklerini analiz etmek için üç farklı derinlik seviyesinde (1,5 m–3,5 m, 3,5 m–6,5 m ve 6,5 m–9,5 m) 102 sondaj deliğinden elde edilen veriler kullanılmıştır. Zeminlerin geoteknik özelliklerini görselleştirmek ve analiz etmek için CBS kullanılmıştır. Hakim zemin tipinin, CBS ile analiz edilen sonuçlara göre, az miktarda kum–silt içeren düşuk plastisiteli kil (CL) olduğu gösterılmiştir. Erbil şehrindeki zeminlerin çoğu, daha sıkı ve daha güçlü zeminlere işaret eden 33 ila 50 arasında değişen SPT-N değerlerine sahiptir. Zemin tabakalarının ortalama içsel sürtünme açısı 10° olarak bulunmuş ve hakim kohezyon yaklaşık 100 kPa olmuştur. Zeminlerin sıkışma indeksi 0.11 ile 0.31 arasında değişmiştir. Zeminlerin SPT-N değerini ve taşıma kapasitesini tahmin etmek için, geoteknik özelliklere dayalı ANN teknikleri uygulanmış ve SPT değerleri ile kayma mukavemeti parametreleri arasında zeminin taşıma kapasitesi ile korelasyonlar yapmıştır. Sonuçlar, ANN modellerinin çalışma alanındaki zemin tiplerinin geoteknik parametrelerini doğru bir şekilde tahmin edebildiğini göstermiştir. CBS ve ANN tekniklerinin kullanılması, Erbil'deki zeminlerin geoteknik özelliklerinin kapsamlı bir analizine izin vererek, gelecekteki inşaat ve geliştirme projeleri için değerli bilgiler sağlamıştır. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları Erbil'deki binalar, köprüler ve diğer altyapı projeleri için güvenli ve uygun maliyetli temeller tasarlamak için kullanılabilecektir. Genel olarak, bu çalışma, kentsel alanlardaki zeminlerin geoteknik özelliklerini analiz etmek ve modellemek için CBS ve ANN tekniklerini birleştirmenin önemini vurgulamaktadır. Bu araştırmanın bulguları, Erbil ve benzer zemin özelliklerine sahip diğer şehirlerde sürdürülebilir ve güvenli altyapı projelerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to investigate the geotechnical characteristics of soils in Erbil city using a combination of Geographic Information Systems (GIS) and Artificial Neural Networks (ANNs). The study collected data from 102 boreholes at three different depth levels (1.5 m–3.5 m, 3.5 m–6.5 m and 6.5 m–9.5 m) to analyze soil properties such as fines content, moisture content, soil plasticity, shear strength parameters, compressibility, Standard Penetration Test (SPT), and bearing capacity. GIS was used to visualize and analyze the geotechnical characteristics of the soils. The study showed that the predominant soil type in the study area was silty clay with a small amount of sandy gravel (CL) based on the results analyzed via GIS. Most of the soils in Erbil City had SPT–N values ranging from 33 to 50, indicating denser and stronger soil. The average internal friction angle of the soil layers was found to be 10°, and the predominant cohesion was approximately 100 kPa. The compression index of soils ranged between 0.11 to 0.31. To predict the SPT-N value and bearing capacity of the soil, the research applied ANN techniques based on geotechnical properties and made correlations between SPT values and shear strength parameters with the bearing capacity of the soil. The results showed that the ANN models were able to accurately predict the geotechnical parameters of the soil types in the study area. The use of GIS and ANN techniques allowed for a comprehensive analysis of the geotechnical characteristics of the soils in Erbil, providing valuable information for future construction and development projects. Also, the results of this study can be used to design safe and cost-effective foundations for buildings, bridges, and other infrastructure projects in Erbil City. Overall, this study highlights the importance of combining GIS and ANN techniques to analyze and model the geotechnical characteristics of soils in urban areas. The findings of this research can contribute to the development of sustainable and safe infrastructure projects in Erbil and other cities with similar soil properties.