Hemşirelerde psikolojik sermaye, tükenmişlik düzeyleri ve ilişkili faktörler
Psychological capital, burnout levels and related factors in nurses
- Tez No: 828519
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEMİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Psikoloji, Nursing, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Psikolojik sermaye, Tükenmişlik, Burnout, Nurses, Psychological capital
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu çalışma hemşirelerde psikolojik sermaye, tükenmişlik düzeylerini ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesinde çalışan 550 hemşireden örnekleme 404 hemşire alınmıştır. Bu araştırma evreni doğrultusunda G-power örneklem hacmi hesaplama yöntemi kullanılarak evren içerisinden örneklem belirleme yoluna gidilmiştir Veri toplamada Hemşirelerden Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Sermaye Ölçeği(PSÖ) ve Tükenmişlik Ölçeği Kısa Formu (TÖ-KF) uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, ANOVA, ki-kare testi, korelasyon analiz testleri kullanılmıştır. Güvenirliğin test edilmesi amacı ile Cronbach alfa katsayıları hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin yaşları minimum 21 maksimum 52 olup, yaşları ortalamaları 31,55 ± 7,70'dir. Hemşirelerin Psikolojik Sermaye Ölçeği toplam puan ortalaması 89,4623±13,80 özyeterlilik alt boyutu 22,93±4,509, Umut alt boyutu 23,08±4,190, Esneklik alt boyutu 23,07±4,051, iyimserlik alt boyutu 20,37±3,921 ve Tükenmişlik Ölçeği Kısa Formunun puan ortalaması 3,82±1,328'dır. Psikolojik sermaye toplam ve alt boyutları ile tükenmişlik ölçeği kısa formu puan ortalamaları arasında ters yönlü zayıf düzeyde ilişki bulunmştur Sonuç: Psikolojik sermaye toplam puan ortalamaları yüksek olan hemşirelerin, tükenmişlik düzeyleri düşük çıkmıştır. Hemşirelerin psikolojik sermayeleri tükenmişlikle ters yönlü zayıf düzeyde ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective This study was conducted as a cross-sectional study to determine psychological capital, burnout levels and related factors in nurses. Materials and Methods: 404 nurses were included from 550 nurses working at Aydın Adnan Menderes University Hospital. In line with this research universe, sampling was determined from within the universe by using the G-power sample size calculation method. Nurses' Personal Information Form, Psychological Capital Scale (PsyCap Questionnaire- PCQ) and Burnout Scale Short Form (BI-SF) were used to collect data. In the evaluation of the data; descriptive statistics, independent groups t test, ANOVA, chi-square test, correlation analysis tests were used. Cronbach's alpha coefficients were calculated to test the reliability. Results: The age of the nurses participating in the study was minimum 21 and maximum 52, and their average age was 31,55 ± 7,70. Nurses' Psychological Capital Scale total score average was 89,4623±13,80, self-efficacy sub-dimension 22,93±4,509, the hope sub- dimension was 23,08±4,190, the resilience sub-dimension was 23,07±4,051, the optimism sub-dimension was 20.37±3.921 and the mean score of the Short Form of Burnout Scale was 3,82±1,328. There was a weak inverse relationship between psychological capital total and sub-dimensions and burnout scale short form score averages. Conclusion: The burnout levels of the nurses who had high psychological capital total score averages were low. Nurses' psychological capital is weakly correlated with burnout.