Siber güvenlik alanında kamu-özel sektör iş birliği: İsrail örneği
Cooperation between public and private sectors in cyber security: The case of Israel
  1. Tez No: 828701
  2. Yazar: PINAR DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE SEREN YEŞİLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, kamu-özel sektör iş birliği, siber ekosistem, CyberSpark, casus yazılım, Pegasus casus yazılımı, Pegasus Projes, Cyber security, public-private sector cooperation, cyber ecosystem, CyberSpark, spyware, Pegasus spyware, Pegasus Projec
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde siber tehdit unsurlarının niceliği ve çeşitliliği artarken tehditlerin etkisi ve yıkıcılığı da ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Siber saldırılar devletlerin siber uzayda faaliyet gösteren sağlık hizmetleri sistemlerinden bankacılık hizmetlerine, iletişim sistemlerinden enerji tesislerine kadar tüm altyapı sistemlerinin faaliyetlerinin felce uğramasına veya sistemlerin tamamen işlevsiz kalmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda, siber saldırılar devletler için öncelikli ulusal güvenlik sorunları olurken daha kapsamlı ve etkili siber güvenlik politikaları yürütülmesi için farklı siber aktörlerle iş birliği yapmaktadır. Bu tez çalışmasında günümüzde uzun dönemli siber güvenlik politikalarının geliştirilmesi ve uygulamasında kamu-özel sektör iş birliğinin arz ettiği önem kapsamlı ve detaylı bir şekilde İsrail örneği üzerinden ele alınmaktadır. İsrail, siber güvenlik alanında kurumsallaşma politikasıyla birlikte akademi ve özel sektör kuruluşları arasında çok boyutlu ve paydaşlı bir siber güvenlik iş birliği modeli yürütmektedir. İsrail, dünyada en çok siber yatırım çeken ülkedir. Diğer yandan, kamu-özel sektör iş birliğinde İsrail Hükümeti'nin siber ihracatta özel sektör üzerinde tam kontrol gücüne sahip olması iş birliğinin kötüye kullanılmasına neden olmaktadır. Tezde 2021 yılında ortaya çıkan İsrailli NSO şirketinin Pegasus casus yazılımını satın alan hükümetlerin neden olduğu insan hakları ihlallerini içeren Pegasus Projesi vakası ele alınacaktır. İsrail güvenlik şirketleri tarafından üretilen casus yazılımların ülkelere satılmasında onay yetkisine sahip İsrail Hükümeti, diplomatik ilişkiler geliştirmek ve siyasi kazanımlar elde etmek için baskıcı hükümetlere casus yazılımların satılmasına izin vermektedir. Tezin amacı, siber güvenlik alanında kamu-özel sektör iş birliğinde İsrail Hükümeti'nin siber ihracatta özel sektör üzerinde tam kontrol gücüne sahip olmasıyla iş birliğinin kötüye kullanılmasını Pegasus Projesi üzerinden göstermektir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, while the quantity and diversity of cyber threat elements increase, the impact and destructiveness of threats have reached serious dimensions. Cyber-attacks may paralyze the activities of all infrastructure systems of states, from health care systems operating in cyberspace to banking services, from communication systems to energy facilities, or cause systems to become completely dysfunctional. In this sense, cyber-attacks have emerged as a matter of utmost importance in terms of national security for states, leading them to engage in cooperation with various cyber actors to develop and implement more comprehensive and efficient cyber security policies. This thesis discusses the significance of cooperation between public and private sectors in the development and implementation of long-term cyber security policies today comprehensively and in detail through the case of Israel. Israel, with its policy of institutionalization in the field of cyber security, carries out a multi-dimensional and multi-stakeholder cyber security cooperation model with academia and private sector organizations. Israel is widely recognized as the leading recipient of cyber investment on a global scale. On the other hand, the Israeli government's full control over the private sector in the export of cyber products causes the abuse of the cooperation between the public and private sectors. The thesis will discuss the case of the Pegasus Project involving human rights violations caused by oppressive governments that purchased the Pegasus spyware of the Israeli NSO company. The Israeli government, which has the authority to approve the sale of spyware such as Pegasus produced by Israeli security companies to other countries, allows the sale of spyware to oppressive governments with an aim to develop diplomatic relations and attain political gains. The aim of the thesis is to show the abuse of public-private sector cooperation in cyber security as the Israeli government has full control over the private sector in the export of cyber products through the Pegasus Project.