Major depresif bozukluk tanılı hastalarda iklim değişikliği endişesinin ve değişkenlerinin incelenmesi
Investigation of climate change anxiety and variables in patients with major depressive disorder
- Tez No: 828735
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN ERTEKİN YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: başa çıkma tutumları, belirsizliğe tahammülsüzlük, depresyon, eko-anksiyete, iklim değişikliği endişesi, coping attitudes, intolerance of uncertainty, depression, eco-anxiety, climate change anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Major depresif bozukluk toplumun tüm kesimlerinde sıklıkla görülen, işlevselliği türlü alanlarda bozabilen, mortalite ve morbiditesi yüksek bir psikiyatrik hastalıktır. Hastalığın prognozunu, tedavi yaklaşımını etkileyen birçok faktörden birinin de eşlik eden diğer ruhsal yakınmalar olduğu bilinmektedir. İklim değişikliği endişesi bu kapsamda hem depresif hastaların bütüncül değerlendirilmesi yönünden hem de başlı başına yeni bir ruhsal bozukluk olarak iyi tanımlanması gereken, oluşumunda etkili olabilecek etmenleri açıklamak amacıyla güncel araştırmalara konu olmayı başarmış bir kavramdır. Bu çalışmanın amacı, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde majör depresif bozukluk tanısıyla takip edilen hastaların iklim değişikliği endişe düzeylerinin ve bu kavramın bağlı olabileceği düşünülen demografik değişkenlerin, belirsizliğe tahammül düzeyinin ve baş etme tutumlarının incelenmesi, iklim değişikliği endişesine dair bilgi dağarcığının genişletilmesine katkıda bulunmaktır. Bu doğrultuda çalışmaya 82 major depresif bozukluk tanılı hasta ve 80 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Veriler Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Beck Depresyon Ölçeği, İklim Değişikliği Endişesi Ölçeği, İklim Değişikliğinin Önlenmesine Yönelik Umut Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmamızın sonucunda eğitim düzeyi arttıkça eko-anksiyetenin arttığı, yaş ve belirsizliğe tahammülsüzlük ile eko-anksiyetenin doğru orantılı olduğu saptandı. İklim değişikliği endişesi daha fazla olan bireylerin bu antitenin önlenebileceğine dair umutlarının da daha fazla olduğu görüldü. Eko- anksiyetenin cinsiyet ile ilişkili olmadığı saptandı; anksiyete düzeyi değiştikçe ön planda tercih edilen başa çıkma tutumlarında da değişkenlik olduğu bulundu. İklim değişikliği endişesinin depresyon hastalarında ortaya çıkardığı kötü prognostik faktörlerin ve sağlıklı bireylerde oluşturduğu ruhsal yakınmaların daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş örneklemli uzunlamasına çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Major depressive disorder is a psychiatric disorder that is frequently seen in all segments of the society, can impair functionality in various areas, and has high mortality and morbidity. It is known that one of the many factors affecting the prognosis and treatment approach of the disease is other accompanying mental complaints. In this context, climate change anxiety is a concept that has managed to be the subject of current research both in terms of the holistic evaluation of depressive patients and as a new mental disorder in itself, which should be well defined in order to explain the factors that may be effective in its occurrence. The aim of this study was to examine the level of climate change anxiety of patients with major depressive disorder in Mersin University Faculty of Medicine Hospital and the demographic variables, tolerance to uncertainty and coping attitudes that may be related to this concept, and to contribute to expanding the knowledge on climate change anxiety. Accordingly, 82 patients diagnosed with major depressive disorder and 80 healthy volunteers were included in the study. Data were collected using the Sociodemographic and Clinical Data Form, Beck Depression Scale, Climate Change Worry Scale, Climate Change Hope Scale, Intolerance of Uncertainty Scale, and Coping Orientation to Problems Experienced Scale. As a result of our study, it was found that eco-anxiety increased as the level of education increased, and age and intolerance of uncertainty were directly proportional to eco-anxiety. It was observed that individuals with more concern about climate change also had more hope that this phenomenon could be prevented. It was found that eco-anxiety was not related to gender; as the level of anxiety changed, it was found that there was variability in the preferred coping attitudes in the foreground. Longitudinal studies with larger samples are needed to better understand the poor prognostic factors of climate change anxiety in depressed patients and the psychological complaints in healthy individuals.