Psa dansisitesi ve manyetik rezonans görüntülemenin prostat biyopsisi kararının verilmesinde rolü
The role of psa density and magnetic resonance imaging in decision of prostate biopsy
  1. Tez No: 828746
  2. Yazar: FERHAT ÇELİKKALELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mp-MRG, PIRADS, PSAD, Prostat kanseri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Prostat kanseri(PK) tüm dünyada önemli bir halk sorunudur.Erkeklerde en sık izlenen ikinci kanser olup kansere bağlı ölümlerde beşinci sıradadır.PK görülme sıklığı esas olarak yaşa bağlıdır.PK insidansı coğrafyaya göre farklılık göstermektedir.¹ ² Yaşlı popülasyonun giderek artış göstermesi, PK'nın ileri yaşlardaki sıklığının artmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı çalışmamızda; invaziv olmayan tanı yöntemleri olan PSAD ile prostatın Mp-MRG'nin prostat kanseri tanısındaki öngörülebilirliğini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod:Çalışmamızda Ocak 2021 ve Aralık 2022 tarihlerinde prostat kanseri şüphesi nedeni ile biyopsi yapılmış rastgele seçilmiş 399 kişi değerlendirildi. Çalışmamızda yer alan hasta PSAD için cut off değer 0.15ng/ml/cc olarak belirlerken ve < 0.15 olan hastalar grup 1 ve ≥0.15 olan hastalar grup 2 olarak kategorize edildi. Çalışmamızda PIRADS skoru 1 ve 2 riskli olmayan grubu oluştururken,PIRADS skoru 3 ve üzeri olan hastalar ise riskli grubu oluşturmaktadır. Bulgular: Yapılan değerlendirme ve incelemeler neticesinde hastaların prostat biyopsi sonuçlarına göre PIRADS skorları ile PSAD arasında prostat kanseri tanısında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu görüldü. Ayrıca bu iki parametrenin kombine kullanımında özgüllüğünde, en az birinin varlığında ise duyarlılığında anlamlı bir yükselmenin olduğu izlenmektedir. Sonuç: Sonuç olarak bu veriler neticesinde PSAD ve MpMRG'nin birlikte kullanılması, kanser tanısında gereksiz prostat biyopsilerinin önüne geçebilir ve ayrıca biyopsi sonrası oluşabilecek komplikasyonlarını(enfeksiyon,sepsis,rektal kanama,ağrı,hematüri...) da önemli ölçüde azaltacağını öngörmekteyiz
Özet (Çeviri)
Objective: Prostat cancer (PC) is an important public problem all over the world. It is the second most common cancer in men and the fifth in cancer-related deaths. The incidence of PC is mainly dependent on age. The incidence of PC varies according to geography.¹ ² The gradual increase in the elderly population causes the incidence of prostate cancer to increase in older ages. In this context, it was aimed to investigate the predictability of PSAD and Mp-MRI of the prostate, which are non-invasive diagnostic methods, in the diagnosis of prostate cancer. Materials and Methods: In our study, 399 randomly selected people who had biopsies in January 2021 and December 2022 were evaluated. The patient in our study determined the cut-off value for PSAD as 0.15ng/ml/cc, and patients with