Hûd Sûresinin meânî ilmi açısından tahlili
An assement of the Surah Hûd in terms of semantics
  1. Tez No: 828777
  2. Yazar: MEVLÜT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Meânî ilmi, Haber, İnşâ, Îcâz, Hûd Sûresi, Semantic Sciences, Declarative Prepositions, Construction, Surah Hud
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İslâm dininin temel kaynağı Kur'ân'ı Kerim'in öğrenilip anlaşılabilmesi için tefsir, hadis ve belâgat gibi ilimlerin bilinmesi gerekir. Nitekim Belâgat ilminin Arap Diline dayalı ilimlerin inceliklerinin öğrenilip anlaşılmasında ayrı bir önemi vardır. Belâgat ilmi, Meânî, Beyân ve Bedî' olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır. Bu çalışmada Hûd sûresi, meânî ilmi açısından incelenmektedir. Çalışmamız neticesinde mezkûr olan bu ilmin bilinmesinin, Kurân'ın lafız ve mâna bakımından doğru anlaşılmasında büyük bir öneme sahip olduğu görülmüştür. Zira Kur'ân-ı Kerim lafız ve edebi yönden oldukça zengin ve mucizevi bir üsluba sahiptir. Hûd sûresinin meânî ilmi açısından tahlilinin yapıldığı bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi, kaynakları ve Hûd sûresi hakkında genel bilgi verilmektedir. Birinci bölümde haber cümlesi, gayeleri, haber cümlesinin çeşitleri, tekit edatları, inşâ ve gayri talebi inşâ konularında bilgi verilip bu konular Hûd sûresinden âyetlerle örneklendirilmiştir. İkinci bölümde ise müsnedün ileyh ve müsnedin hallerinden, kasr, fasıl-vasıl ve musavât-îcâz-itnâb konuları hakkında bilgi verilip herbir konu Hûd sûresinden âyetlerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to learn and understand the Qur'an, the main source of the religion of Islam, sciences such as interpretation, hadith and rhetoric must be known. As a matter of fact, the science of rhetoric has a special importance in learning and understanding the subtleties of the sciences based on the Arabic language. The science of rhetoric is divided into three parts: Meânî, Beyân and Bedî. In this study, Surah Hud is examined in terms of its meaning. As a result of our study, it has been seen that knowing this aforementioned science has a great importance in understanding the Qur'an correctly in terms of wording and meaning. Because the Quran has a very rich and miraculous style in terms of wording and literature. This study, in which the analysis of Surah Hud is made in terms of meaning science, consists of an introduction and two parts. In the introduction, general information about the subject, importance, purpose, method, sources and Surah Hud of the study is given. In the first chapter, information is given on the declarative sentence, its aims, types of declarative sentences, the prepositions of reiteration, construction and non-demand construction, and these subjects are exemplified with the verses from the Surah Hud. In the second part, information is given about the states of musnadun ilayh and musnad, kasr, fasil-vasil and musavat-ijaz-itnab, and each subject is explained with verses from the chapter of Hud.