7.sınıf öğrencilerinin su okuryazarlığının geliştirilmesinde sürdürülebilir kalkınma için eğitim bağlamında sistem düşüncesi becerilerinin kullanımı
Use of systems thinking skills to develop water literacy of 7th grade student through ESD
- Tez No: 828776
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sistem düşüncesi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim, Su Okuryazarlığı, Systems thinking, sustainability, education for sustainable development, water literacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sürdürülebilir kalkınma için eğitim faaliyetleri toplumsal, çevresel ve ekonomik kaynakların tasarruflu kullanımıyla gelecek nesillerin de ihtiyaçlarının karşılanabilmesini ve doğal kaynaklara saygı duymayı hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşılmasında problemleri bir sistem olarak tanımlayarak, onlara bütüncül bakış açısıyla yaklaşmayı temel alan sistem düşüncesi becerilerinin önemli bir araç olabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmanın amacı sürdürülebilir kalkınma için eğitim bağlamında 7. Sınıf öğrencilerinin sistem düşüncesi becerilerinin kullanılması yoluyla su okuryazarlığının geliştirilmesidir. Araştırmada, 7. sınıf düzeyinde su okuryazarlığının geliştirilmesi için belirlenen kazanımlar ve bu kazanımlarla bütünleştirilen Karaarslan-Semiz ve Teksöz (2020) tarafından tanımlanan sistem düşüncesi becerilerine uygun etkinlikler geliştirilmiştir. Bu etkinlikler 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında sekiz hafta (16 saatlik) boyunca 40 ortaokul 7. sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış gözlem, yarı yapılandırılmış görüşme formu, araştırmacı günlüğü, öz değerlendirme formu, derse ait çalışma yaprakları, kavram haritası kullanılmıştır. Araştırma verileri betimsel ve içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda su okuryazarlığının geliştirilmesinde sürdürülebilir kalkınma için eğitim bağlamında sistem düşüncesi becerilerinin nasıl kullanılabileceğine yönelik özgün bir model ortaya konmuştur. Ayrıca öğrencilerin bulunduğu sosyokültürel çevreden yararlanmanın su okuryazarlığı gelişimine etkisinin ortaya konulması açısından literatüre katkı yaptığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Educational activities for sustainable development aim to meet the needs of future generations and respect natural resources with the economical use of social, environmental and economic resources. In achieving this goal, it is predicted that system thinking skills based on defining problems as a system and approaching them from a holistic point of view can be a substantial tool. The aim of this study is to develop water literacy through the use of system thinking skills of 7th grade students in the context of education for sustainable developent. In the research, the achievements determined for the development of water literacy at the 7th grade level and activities suitable for the system thinking skills defined by Karaarslan-Semiz and Teksöz (2020), integrated with these achievements, will be developed. These activities has been applied to 40 middle school 7th grade students for eight weeks (16 hours) in the 2021-2022 academic year. Semi-structured observation, semi-structured interview form, research journal, self-assessment form, study sheets of the course, concept map used as a data collection tool. Research data resolved through descriptive and content analysis. As a result of the research, a unique model has been presented for how systems thinking skills can be used in the context of education for sustainable development in the development of water literacy. In addition, it is seen that benefiting from the socio-cultural environment in which the students are located contributes to the literature in terms of revealing the effect on the development of water literacy.