Ölçme değerlendirme çerçevesinde yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ders kitaplarının incelenmesi
Examination of teaching Turkish as a foreign language textbooks within the framework of assessment and evaluation
  1. Tez No: 828936
  2. Yazar: METİN IŞIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT DURSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, ölçme değerlendirme, ders kitapları, teaching Turkish language as a foreign language, assessment and evaluation, textbooks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesinde ana ders materyali olan ders kitaplarının ölçme değerlendirme çerçevesinde incelenmesi, bu alandaki durumun tespit edilmesidir.“Yedi İklim Türkçe”ve“Yeni İstanbul”örneklem alınan setlerdir. Bu setlerin A1, A2, B1, B2, C1 ders kitapları incelenmiştir. Kitapları derslerinde kullanan akademisyenlerin bu kitaplardaki ölçme araçlarına yönelik görüşleri alınmıştır. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Doküman incelemesi aracılığıyla toplanan veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sorusunun detaylandırılması ve yorumlanması amacıyla örneklem alınan kitapları kullanan akademisyenlerle yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Bulgular: İncelenen ders kitaplarında bazı bölümlerde madde yazımında hatalar yer almaktadır. Görüşme yapılan akademisyenler, derslerin işlenmesi sırasında ders kitaplarında ölçme değerlendirme hatalarıyla karşılaştıklarını ve bu durumun öğretimi etkilediğini ifade etmektedir. Doküman analizi sonuçlarıyla görüşme bulguları arasında benzerlik vardır. Sonuç: İncelenen ders kitaplarındaki ölçme hatalarının bazı bölümlerde öğretimi önemli ölçüde etkileyecek düzeyde olduğu düşünülmektedir. Ders kitaplarında yer alan ölçme araçlarındaki hatalar öğrenci öğrenme düzeyiyle ilgili geri bildirimlerin hatalı olmasına sebebiyet vermektedir. Ders kitaplarında yer alan ölçme araçlarının gözden geçirilmesinin Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to examine textbooks, which are the main course materials in teaching Turkish as a foreign language, within the framework of measurement and evaluation, and to determine the current situation in this field.“Yedi İklim Türkçe”and“Yeni İstanbul”are the textbook series for sampling of the study. A1, A2, B1, B2, C1 textbooks of these series were examined. The opinions of academicians who use these textbooks in their courses were asked in terms of the measurement tools in these textbooks. Method: In this study, as one of the qualitative research designs, case study was used. The data collected through document review was analyzed descriptively. In order to elaborate and interpret the research question, a semi-structured interview was conducted with academicians who used the sampled textbooks. Results: There are some errors in the writing styles of items in some sections of the examined textbooks. During the interviews, the academicians stated that they encountered measurement and evaluation errors in the textbooks while teaching of the courses and this situation affected teaching. There is a similarity between the results of the document analysis and the interview findings. Conclusion: It is thought that the measurement errors in the examined textbooks are at a level that will significantly affect teaching in some sections. Errors in the measurement tools in textbooks cause inaccurate feedback about student learning levels. It is thought that reviewing the measurement tools in textbooks will be beneficial for teaching Turkish language as a foreign language.