Jigsaw tekniğinin 10. sınıf coğrafya dersinde yer alan su kaynakları konusunun öğretiminde akademik başarıya etkisi
The effect of Jigsaw technique on academic success in teaching the subject of water resources in 10th grade geography course
  1. Tez No: 828964
  2. Yazar: RAUF TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE ALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Jigsaw, jigsaw öğretim tekniği, akademik başarı, su kaynakları, Jigsaw, jigsaw teaching technique, academic achievement, water resources
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, öğrenci merkezli tekniklerinden biri olan Jigsaw tekniğinin, 10. Sınıf Coğrafya dersi“Su Kaynakları”konusunun öğretiminde, öğrencilerin akademik başarılarına etkisini ortaya koymak ve uygulamanın etkilerini öğrenci görüşlerine göre incelemektir. Yöntem: Bu çalışmada, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma (mixed) desen kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, 2022 – 2023 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Yakutiye ilçesinde bir lisenin 10. Sınıfında öğrenim gören iki farklı sınıftaki 40 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek için Su Kaynakları Başarı Testi (SKBT), Jigsaw öğretim tekniği ile ilgili öğrenci görüşlerini tespit etmek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Su Kaynakları Başarı Testinden elde edilen nicel verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlüklerinden elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular, deney ve kontrol gruplarının öğrenme çıktıları açısından anlamlı bir farklılık ortaya çıkarmıştır. Ön test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğrencilerin Jigsaw öğretim yöntemi konusunda genel olarak benzer görüşleri dile getirdikleri görülmüştür. Sonuçlar: Çalışmanın sonucunda, Jigsaw öğretim tekniğinin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu, Jigsaw öğretim tekniği ile ilgili öğrencilerin olumlu görüşler dile getirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to reveal the effect of Jigsaw technique, which is one of the student-centered techniques, on the academic achievement of the students in the teaching of the 10th Grade Geography lesson“Water Resources”and to examine the effects of the application according to the students' views. Method: In this study, a mixed design, in which quantitative and qualitative research methods are used together, was used. The study group of this research consists of 40 students in two different classes, studying in the 10th grade of a high school in Yakutiye, Erzurum in the 2022-2023 academic year. As data collection tools, Water Resources Achievement Test (SKBT) was used to determine the academic success of the students, semi-structured interview form and student diaries were used to determine the opinions of the students about the Jigsaw teaching technique. Independent sample t-test was used in the analysis of the quantitative data obtained from the Water Resources Achievement Test. Content analysis was used in the analysis of the data obtained from the semi-structured interview form and student diaries. Findings: The findings revealed a significant difference in terms of learning outcomes of the experimental and control groups. While there was no significant difference between pre-test scores, a significant difference was found between post-test scores. It was observed that the students generally expressed similar opinions about the jigsaw teaching method. Conclusions: As a result of the study, it was seen that the jigsaw teaching technique had a positive effect on the academic achievement of the students, and the students expressed positive opinions about the jigsaw teaching technique.