İlkokul 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin okuma tutumları ile anne baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the reading attitudes of primary school 2, 3 and 4th grade students and the attitudes of parents
  1. Tez No: 828973
  2. Yazar: FATİH ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okuma tutumu, anne baba tutumu, eğlence amaçlı okuma, akademik okuma, reading attitude, parent attitude, recreational reading, academic reading
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırmada amaç, ilkokula devam eden 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin anne baba tutumları ile okuma tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma nicel bir araştırma olup ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Erzincan ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet ilkokuluna devam eden 2., 3. ve 4. sınıfta bulunan öğrencilerden basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak 198 öğrenci ve aileleri oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla, Kişisel Bilgi Formu, Anne Baba Tutum Ölçeği, Görselli 1-6. Sınıflar İçin Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde, Kolmogorov-Smirnov normallik testi, bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü ANOVA Testi kullanılmış ve korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin genel olarak olumlu okuma tutumuna sahip oldukları görülmüştür. Okuma tutum ölçeği analiz sonuçlarına göre, ikinci sınıfa devam eden öğrencilerin okuma tutumları, üçüncü ve dördüncü sınıfa devam eden öğrencilerin okuma tutumlarından daha yüksek olduğu, okuma tutum puanı ortalamalarında kız öğrenciler lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Demokratik anne baba tutumuna sahip olan öğrencilerin baskıcı ve otoriter anne baba tutumuna sahip olan öğrencilerin okuma tutumlarından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda öğrencilerin genel olarak olumlu okuma tutumuna sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Demokratik anne tutumu ile akademik okuma tutumu arasında, demokratik anne tutumu ile toplam okuma tutumu arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Baskıcı baba tutumu ile akademik okuma tutumu arasında, baskıcı baba tutumu ile toplam okuma tutumu arasında negatif yönde düşük düzeyde bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the parental attitudes and reading attitudes of 2nd, 3rd and 4th grade primary school students. Method: Method: This study is a quantitative research and was designed with the relational survey model. The sample of the study consisted of 198 students and their families by using simple random sampling method from the 2nd, 3rd and 4th grade students attending the public primary school affiliated to the Ministry of National Education in Erzincan province in the 2022-2023 academic year. In order to collect data in the study, Personal Information Form, Parental Attitude Scale, Visualized 1-6. Attitudes Towards Reading Scale for Grades 1-6 with Visuals was used. In the analysis of the data obtained because of the research, Kolmogorov-Smirnov normality test, Independent Sample t-Test, One-Way ANOVA Test and Correlation analysis were used. Findings: According to the findings of the research, it was concluded that students generally had positive reading attitudes. According to the results of the reading attitude scale, the reading attitudes of the students attending the second grade were higher than the reading attitudes of the students attending the third and fourth grades, and a significant difference was found in favor of female students in the average reading attitude score. It was determined that students with democratic parental attitudes had higher reading attitudes than students with oppressive and authoritarian parental attitudes. Conclusions: As a result of the research, it was concluded that students generally had positive reading attitudes. A low-level positive relationship was found between democratic mother attitude and academic reading attitude, and between democratic mother attitude and total reading attitude. A low-level negative relationship was found between oppressive father attitude and academic reading attitude and between oppressive father attitude and total reading attitude.