The working conditions of self-releasing musicians in Turkey
Türkiye'deki kendi-yayınlayan müzisyenlerin çalışma koşulları
- Tez No: 828974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÇAKMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Müzik, Siyasal Bilimler, Economics, Music, Political Science
- Anahtar Kelimeler: kendi-yayınlayan müzisyenler, müzik endüstrisi, dijital emek, dijital müzik, siyasal iktisat, self-releasing musicians, music industry, digital labor, digital music, political economy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tez, kendi-yayınlayan müzisyenlerin çalışma koşullarını eleştirel siyasal iktisat perspektifinden inceleyerek müziğin bu müzisyenler tarafından nasıl üretildiğine dair kapsamlı bir anlayış sunmayı hedeflemektedir. Müzik endüstrisindeki bazı gelişmeler sonucunda plak şirketleriyle doğrudan bir ilişkiye girmeden müzik üretmek ve yayınlamak mümkün hale gelmiştir. Bu aynı zamanda üretim maliyetleri ve risklerinin kendi-yayınlayan müzisyenlerin omuzlarına yüklendiği anlamına gelir. Bu tezde söz konusu müzisyenlerin dahil olduğu üretim ilişkilerini tartışılmakta ve bu müzisyenler müzik endüstrisinin yapısı içinde konumlandırılmaya çalışılmaktadır. Dolayısıyla öncelikle müzik endüstrisinin mevcut yapısı ve kendi-yayınlayan müzisyenlerin endüstri için işlevleri incelenmektedir. Bu bağlamda, müzik endüstrisinin mevcut yapısının özellikle Spotify olmak üzere streaming platformları etrafında şekillendiğini ve kendi-yayınlayan müzisyenlerin emek arzını arttırarak, sermaye dolaşımını hızlandırarak ve talep belirsizliğini azaltarak endüstriye fayda sağladığı savunulmaktadır. Ardından, söz konusu müzisyenlerin çalışma koşullarına ilişkin zaman, maliyet, gelir, konser pratikleri, sosyal güvenlik ve örgütlenme gibi daha doğrudan konular tartışılmaktadır. Analiz, özellikle 29 derinlemesine mülakat ve istatistiksel kaynaklardan elde edilen nitel ve nicel verilere dayanmaktadır. Sonuç olarak bu tez kendi-yayınlayan müzisyenlerin dijital işçiler olduklarını, artı-değer ürettiklerini ve müzik endüstrisinin bazı temel özelliklerini sağladığını veya geliştirdiğini; fakat endüstrinin yapısının bu müzisyenlere istedikleri gibi müzik üretebilecekleri uygun bir ortam sunmadığını iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the working conditions of self-releasing musicians from a critical political economic perspective, seeking to provide a comprehensive understanding of how music is produced by self-releasing musicians. As a result of a set of developments in the music industry, it is now possible to produce and release music without any direct affiliation with record companies. It comes to mean that the costs and risks of music production are imposed on the shoulders of musicians. This thesis discusses the relations of production that those musicians are involved in and positions those musicians within the structure of the music industry. Hence, it investigates the current structure of the music industry and the functions of self-releasing musicians for the industry. It argues that the current structure of the music industry is shaped around streaming platforms, especially Spotify, and self-releasing musicians provide increasing labor supply, speeding up the circulation of capital, and eliminating demand uncertainty. Furthermore, this thesis delves into more direct issues on the working conditions of those musicians such as time, costs, income, concerts, social security and unionization. The analysis draws upon a combination of both qualitative and quantitative data, primarily derived from 29 in-depth interviews and statistical sources. This thesis contends that self-releasing musicians are digital workers, they produce surplus-value, and they either provide or enhance some essential properties of the current structure of the music industry; on the other hand, the structure of the industry does not allow an enabling environment for those musicians to produce music as they wish.
Benzer Tezler
- Enerji depolamada yenilikçi karbon yapılı esnek yüzeylerin üretimi ve analizi
Production and analysis of novel carbon structured flexible surfaces for energy storage applications
ESRA ŞERİFE KILIÇ
Doktora
Türkçe
2024
Tekstil ve Tekstil Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiTekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ DEMİR
- Realisms and working women in the novels of Gaskell and Brontë
Gaskell ve Brontë'nin romanlarında gerçekçilik ve çalışan kadınlar
RANA KAHVECİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
İngiliz Dili ve EdebiyatıOrta Doğu Teknik Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MARGARET J. M. SÖNMEZ
- Özofagus yanığı tanısı konmuş çocuğa bakım veren annelerin stresle baş etme tarzlarının incelenmesi
The evaluation of coping with stress strategies of the mothers of children having corrosive esophageal injuries
MELTEM ERDOĞDU
- Spor yöneticilerinin öz yeterlik durumlarının belirlenmesi
Determination of self-efficacy conditions of sport managers
SEVDA ÇİFTÇİ
Doktora
Türkçe
2013
SporAbant İzzet Baysal ÜniversitesiSpor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
- Çıraklık eğitim merkezine devam eden çırakların benlik algısını etkileyen faktörler
The Factors which effect the self-image of apprentices who are attending to apprenticeship educational center
MEHMET BÜNYAMİ ÖZMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Eğitim ve ÖğretimOndokuz Mayıs ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. YAŞAR BARUT