Baş ağrısı olan hastalarda uyku kalitesi ile anksiyete ve depresyon ilişkisi
The relationship between sleep quality and anxiety and depression in patients with headache
  1. Tez No: 829062
  2. Yazar: HAFİZE İLHAN TOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY KOÇAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş Ağrısı, Migren, GTBA, Uyku, Depresyon, Anksiyete, Headache, Migraine, TTH, Sleep, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışma migren ve GTBA olan hastaların sosyodemografik ve klinik özelliklerini belirlemeyi ve migren ve GTBA hastalarının uyku kalitesi, anksiyete ve depresyon durumlarının belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve prospektif tipte bir çalışmadır. Çalışma 01/01/2023-01/05/2023 tarihleri arasında Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji polikliniklerine başvuran 252 baş ağrısı hastası ile yapılmıştır. Veriler“Anket Formu”ve Pıtssburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada 252 (133 GTBA, 119 migren) hasta vardı. Migren grubunda kadın hastaların oranı daha yüksekti(p0,05). GTBA ve migren grubunda yer alan hastaların BAÖ, BDÖ puanları ile PUKİ arasında pozitif orta düzey korelasyon vardı(r=0,400, r=0,483). Sonuç: Baş ağrısı olan hastalarda yaptığımız çalışmada PUKİ, anksiyete ve depresyon skorlarının yüksek olduğu bulundu. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı sıklığının ve şiddetinin anksiyete, depresyon ve uyku kalitesinden etkilendiği izlenmiştir. Bu nedenle, baş ağrısını tedavi ederken buna eşlik eden uyku problemlerinin ve psikiyatrik semptomların iyi bir değerlendirme ile tanınması ve bu sorunlara yönelik kombine bir tedavi uygulanması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the sociodemographic and clinical characteristics of patients with migraine and TTH, and to determine the sleep quality, anxiety and depression status of migraine and gtba patients. Materials and methods: It is a descriptive, cross-sectional and prospective study. The study was conducted with 252 headache patients who applied to Şanlıurfa Harran University Hospital Neurology outpatient clinics between December 2023 and June 2023. Data were collected using the“Survey Form”and Pıtssburgh Sleep Quality Index, Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory. Results: There were 252 (133 TTH, 119 migraine) patients in the study. The rate of female patients was higher in the migraine group (p0.05). There was a positive moderate correlation between BAI, BDI scores and PUKI of the patients in the TBA and migraine groups (r=0.400, r=0.483). Conclusion: In our study in patients with headache, puki, anxiety and depression scores were found to be high. It has been observed that the frequency and severity of migraine and tensiontype headache are affected by anxiety, depression and sleep quality. Therefore, when treating headache, it is important to recognize the accompanying sleep problems and psychiatric symptoms with a good evaluation and to apply a combined treatment for these problems.