A systematic mapping study on energy efficient routingprotocols in wireless sensor networks (WSNs)
- Tez No: 829069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA KURNAZ TÜRKBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz, Sensör Ağı, Ağ Protokolleri, Enerji Verimliliği, Leach, Wireless, Sensor Network, Network Protocols, Energy Efficient, Leach
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Geçtiğimiz birkaç yıl, enerji verimli yönlendirme konusunda çok fazla araştırma ilgisine tanık oldu. Kablosuz Sensör Ağları (WSN'ler). Nispeten makul sayıda yayınlanmış çalışma ile araştırma alanında. Artan bu ilgi kapsamlı bir araştırmayı gerektirmiştir. bilim adamlarına bu çalışma alanı hakkında kapsamlı bir anlayış sağlar. Bu çalışma, enerji verimliliğine ilişkin genel araştırma eğilimini, demografiyi ve üretkenliği belirleyin WSN'lerde yönlendirme. Bunu başarmak için, bu çalışma bir Sistematik Haritalama Çalışması başlatmıştır. sağlamak için ilgili çalışmaların tanımlanmasını ve sınıflandırılmasını amaçlayan (SMS) tanımlanmış Araştırma Sorularına (RQ'lar) cevaplar. Kanıta dayalı bir yaklaşımın benimsenmesi Bu çalışmadaki sistematik haritalama yaklaşımı, tarafsız bir kapsam, seçim ve tespit edilen eserlerin değerlendirilmesi. Bu haritalama çalışması, 120 kişinin nihai seçimine yol açtı. ilgili çalışmalar. SMS çalışmasının sonucu, iyi düzeyde bir tutarlılık gösterdi ve son beş yılda bu alanda istikrar. Dört araştırma yönü belirlendi; Çözüm önerisi (%90), Değerlendirme araştırması (%4), Deneyim raporu (%4), ve Araştırmacı çalışma (%2), Çözüm önerisi (%90) ile en çok önerilen çalışma olmuştur. Ayrıca, farklı performans ölçümleri, doğrulama yöntemleri, simülasyon araçları, yönlendirme mimarisi (çok sekmeli, tek sekmeli ve hibrit) ve genel demografi tanımlandı ve kategorize Son olarak, geçerliliği tehdit eden araştırma alanındaki eğilimler ana hatlarıyla belirtilmiştir. ve tartışıldı. Bu çalışma, araştırmacıların araştırmadaki daha fazla fırsatı keşfetmelerine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The past few years have witnessed much research interest on energy-efficient routing in Wireless Sensor Networks (WSNs). With relatively reasonable number of studies published in the research area. This growing interest has necessitated a thorough investigation that provides scholars with a thorough comprehension of this area of study. This study aims to identify the general research trend, demographics, and productivity on energy-efficient routing in WSNs. To achieve such, this study embarked on a Systematic Mapping Study (SMS) aimed at the identification and classification of relevant studies to provide the answers to the defined Research Questions (RQs). The adoption of an evidence-based systematic mapping approach in this study is to ensure an unbiased coverage, selection, and evaluation of the identified works. This mapping study led to the final selection of 120 related studies. The outcome of the SMS study showed a good level of consistency and stability in this domain in the past five years. Four research facets were identified, which are Solution proposal (90%), Evaluation research (4%), Experience paper (4%), and Investigative study (2%), with Solution proposal (90%) been the most proposed. Besides, different performance measures, validation methods, simulation tools, routing architecture (multi-hop, single hop and hybrid), and the general demographics were identified and categorized. Lastly, the trends in the research domain with the threat to validity were outlined and discussed. This study will help researchers to explore more opportunities in the research