Sürdürülebilir yerel kalkınma için tersine lojistiğe uygun yenilenebilir enerji kaynakları: TRB2 bölgesi üzerine bir alan araştırması
Proper renewable energy sources for reverse logistics for sustainable local development: A field research on TRB2 region
- Tez No: 829193
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA YAPRAKLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Ekonomi, Energy, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Yerel Kalkınma, Tersine Lojistik, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Biyokütle Enerjisi, TRB2 Bölgesi, Bitlis, Ekonomik kalkınma, Hakkari, Muş, Sürdürülebilir kalkınma, Van, Yerel kalkınma, Sustainable Local Development, Reverse Logistics, Renewable Energy Resources, Biomass Energy, TRB2 Region, Bitlis, Economic development, Hakkari, Muş, Sustainable development, Van, Local development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
1990'lı yıllardan itibaren ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlar içeren Sürdürülebilir Yerel Kalkınma (SYK) anlayışı ile birlikte tersine lojistik ve Yenilenebilir Enerji (YE) kaynaklarının yerel etkileri ön plana çıkmıştır. YE kaynaklarının etkinverimli kullanımı ve geri dönüşümü (tersine lojistik) sayesinde yerel gelişmişlik düzeyi yükselmekte ve bölgeler arası gelir farklılıkları giderilebilmektedir. Bu çalışmada SYK, tersine lojistik ve YE arasındaki ilişkiler tanımsal, teorik, istatistiki ve ekonometrik açıdan inceleme konusu yapılmıştır. Konuyu inceleyen az sayıdaki çalışmaya göre yerel kaynaklara dayalı tersine lojistik tesisleri SYK'yi olumlu yönde etkilemektedirler. Bu nedenle çalışmada YE'ye dayalı olası bir tersine lojistik tesisinin SYK üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla önce Türkiye'nin en geri kalmış bölgelerinden biri olan TRB2 Bölgesi (Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri)'de tersine lojistiğe uygun YE kaynağını belirlemek için Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yönteminden yararlanılmıştır. Sonra YE'ye dayalı olarak kurulacak bir tersine lojistik tesisinin güçlü ve zayıf yönlerinin, fırsatlarının ve tehditlerinin (GZFT), SYK göstergeleri üzerindeki etkilerini tespit etmek için tarım ve hayvancılık işletmeleri üzerine ankete dayalı saha araştırması yapılmış ve bulgular doğrultusunda politika önerilerinde bulunulmuştur. AHP Analizi sonuçlarına göre TRB2 Bölgesi'nde tersine lojistiğe (geri dönüşüm ve dağıtım tesisine) en uygun YE kaynağı biyokütle (bitki ve hayvan atıkları)'dir. Anketlerden elde edilen birincil verilerle yapılan çeşitli tanımsal ve regresyon analizleri sonucunda değişen büyüklükte olmak üzere TRB2 Bölgesi'nde kurulacak bir tersine lojistik tesisinin SKY'nin ekonomik, sosyal ve çevresel göstergelerini pozitif etkileyeceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the 1990s, the concept of Sustainable Local Development (SLD) that encompasses economic, social, and environmental dimensions has highlighted the local impacts of reverse logistics and Renewable Energy (RE) resources. The efficient and effective utilization of RE resources and recycling (reverse logistics) enables an increase in the local level of development and the reduction of income disparities between regions. In this study, the relationships between SLD, reverse logistics, and RE are examined from a conceptual, theoretical, statistical, and econometric perspective. According to a limited number of studies on the subject, reverse logistics facilities based on local resources have a positive impact on SLD. Therefore, the study aims to determine the potential impact of a reverse logistics facility based on RE on SLD. For this purpose, the Analytic Hierarchy Process (AHP) method is utilized to identify the RE source suitable for reverse logistics in the TRB2 Region (Van, Muş, Bitlis, and Hakkâri), which is one of the most underdeveloped regions in Turkey. Subsequently, a field survey based on agriculture and livestock enterprises is conducted to determine the strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) of a reverse logistics facility based on RE and its effects on SLD indicators. Based on the findings, policy recommendations are made. According to the results of the AHP analysis, the most suitable RE source for reverse logistics (recycling and distribution facility) in the TRB2 Region is biomass (plant and animal waste). Through various descriptive and regression analyses conducted using primary data obtained from surveys, it has been determined that a reverse logistics facility established in the TRB2 Region would positively impact the economic, social, and environmental indicators of SLD to varying degrees.