Farklı tip yapıştırma simanlarının su emilimi çözünürlük ve yüzey değişimlerinin invitro incelenmesi
In vitro examination of water sorbtion, solubility and surface changes of different types of lutting cements
  1. Tez No: 829198
  2. Yazar: FATMA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE BOLGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, yapıştırıcı siman, su emilimi, çözünürlük, Pediatric dentistry, luting cement, water absorption, solubility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma 1 gün, 7 gün ve 28 gün sürelerle; distile su, laktik asit ve propiyonik sit depolama ortamlarında muhafaza edilmiş 1 adet GCİS (FUJİ 1), 1 adet RMCİS (FUJI PLUS), 1 adet geleneksel rezin siman (PANAVİA V5) ve 1 adet self adeziv rezin simanının (PANAVİA SA CEMENT UNIVERSAL) su emilimi ve çözünürlüğünü karşılaştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Her simandan 54 adet olacak şekilde toplam 216 adet numune hazırlanmıştır. Her bir gruptaki 54 örnek, numunelerin inkübasyon süreleri (1. gün, 7. gün, ve 28. gün) baz alınarak 3 ayrı gruba ayrılmıştır ve 18 örnekten oluşan alt gruplar elde edilmiştir. Her bir alt grup ise distile su, laktik asit ve propiyonik asit ortamlarındaki su emilimi ve çözünürlük değerlerinin hesaplanması için üç alt gruba daha ayrılmıştır. (n=6) Üretici firmanın önerileri dikkate alınarak her materyal 2 mm kalınlıkta, 10 mm çapında polietilen kalıplar içerisine yerleştirilerek örnekler hazırlanmıştır. Su emilimi ve çözünürlük değerleri, daldırma ve kurutmadan önce ve sonra numuneler tartılarak ölçülmüştür. Örneklerin yüzey analizi için Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Laboratuvarında bulunan SEM (JEOL 5500/OXFORD Inca-X Taramalı Elektron Mikroskobu) kullanılmıştır. Bulgular: Siman grupları içerisinde en fazla su emilimi ve çözünürlük Fuji 1 de görülmüştür. Fuji Plus'ın su emlimi ve çözünürlük değeri ise Fuji 1'den az, rezin simanlardan fazla bulunmuştur. Fuji 1 ve Fuji Plus siman en yüksek su emilimini distile su ortamında, en yüksek çözünürlüğü ise laktik asit ortamında göstermiştir ve bu değerler 1. günden 28. güne doğru artış göstermiştir. Panavia V5 ve Panavia SA Cement Universal simanlar asit ortamlarında daha fazla su emilimi sergilemişlerdir ve laktik asit ortamında daha fazla çözünürlük göstermişlerdir. Simanların yapılan SEM incelemeleinde en fazla bozunma Fuji 1 de, en az bozunma ise Panavia SA Cement Universal'da gözlenmiştir. Simanların yüzeylerindeki bozulma en fazla laktik asit ortamında gözlenmiştir ve 1. günden 28. güne doğru artış göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmada rezin simanların su emlimi ve çözünürlüğü karşı GCİS ve RMCİS lara göre daha dayanıklı olduğu görülmüştür. Panavia SA Cement Universal rezin simanlar gibi daha yüksek doldurucu içeriğine sahip ve daha hidrofobik materyaller, en az su emilimi ve çözünürlük göstermiştir. Daha düşük emilim ve çözünürlükleri nedeniyle, bu tip rezin bazlı yapıştırma simanlarının klinik olarak kullanılması tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
İntroduction And Aim: This study is for 1 day, 7 days and 28 days; aimed to compare the water absorption and solubility of 1 GCIS (FUJI 1), 1 RMCIS (FUJI PLUS), 1 conventional resin cement (PANAVIA V5) and 1 self-adhesive resin cement (PANAVIA SA CEMENT UNIVERSAL) stored in distilled water, lactic acid and propionic acid storage media. Materials and Methods: A total of 216 samples, 54 from each cement, were prepared. 54 samples in each group were divided into 3 different groups based on the incubation times of the samples (1st day, 7th day, and 28th day) and subgroups of 18 samples were obtained. Each subgroup was further divided into three subgroups to calculate water absorption and solubility values in distilled water, lactic acid and propionic acid environments. (n=6) Samples were prepared by placing each material in 2 mm thick, 10 mm diameter polyethylene molds, taking into account the recommendations of the manufacturer. Water absorption and solubility values were measured by weighing the samples before and after dipping and drying. SEM (JEOL 5500/OXFORD Inca-X Scanning Electron Microscope) in Mustafa Kemal University Faculty of Arts and Sciences Research Laboratory was used for the surface analysis of the samples. Results: Among the cement groups, the highest water absorption and solubility were observed in Fuji 1. The water absorption and solubility value of Fuji Plus was found less than Fuji 1 and higher than resin cements. Fuji 1 and Fuji Plus cement showed the highest water absorption in distilled water and the highest solubility in lactic acid medium, and these values increased from the 1st day to the 28th day. Panavia V5 and Panavia SA Cement Universal cements exhibited greater water absorption in acid environments and greater solubility in lactic acid environments. In the SEM examinations of the cements, the highest degradation was observed in Fuji 1 and the least degradation was observed in Panavia SA Cement Universal. The deterioration on the surfaces of the cements was observed the most in the lactic acid environment and increased from the 1st day to the 28th day. Conclusions: In this study, resin cements were found to be more resistant to water absorption and solubility than GCIS and RMCIS. Materials with higher filler content and more hydrophobic, such as Panavia SA Cement Universal resin cements, showed the least water absorption and solubility. Due to their lower absorption and solubility, this type of resin-based luting cements is recommended for clinical use.