Aile danışmanlığı perspektifinden çocuklarda problemli medya kullanımı
Problematic media use in children from the perspective of family counselling
- Tez No: 829309
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRA ASSADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Ebeveynlik Farkındalık Düzeyi, Problemli Medya Kullanımı, Algılanan Aile İşlevselliği, Digital Parenting Awareness, Problematic Media Use, Perceived Family Functioning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma, ebeveynlerin dijital farkındalıklarının ve aile işlevselliklerinin çocukların problemli medya kullanımı üzerindeki ilişkisini saptamayı amaçlamaktadır. Örneklem; İstanbul ilinde ikamet eden ve 1-18 yaş aralığında çocuğu olan, 2022 yılı içerisinde kolay örnekleme yöntemiyle ulaşılmış 250 ebeveynden oluşmaktadır. Veriler, çevrimiçi ortamda yayılmış anketlerle toplanmış ve anket soruları; Kişisel Bilgi Formu,“Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği”,“Problemli Medya Kullanım Ölçeği”,“Algılanan Aile İşlevselliği Ölçeği”nden oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 28.0 kullanılmış ve ilişkisel tarama testleri ile parametrik olmayan testlerden yararlanılmıştır. Çalışmada, Problemli Medya Kullanımı (PMK) ile Algılanan Aile İşlevselliği (AAİ) arasında zayıf ve negatif yönlü (p=-0,264); ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Farkındalık (DEF) düzeyi aralarında orta düzeyde ve negatif yönlü ilişki (p=-0,427) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışmanın sonucuna göre; ebeveynlerin cinsiyetleri, yaşı, eğitim düzeyi, çalışma durumları, çocuk sayısı, ekran kullanım süreleri ve tercih ettikleri ekran türü DEF ve alt boyutlarında; çocukların yaşı, ekran kullanım alışkanlıkları, ebeveynlerinin yaşı ve ailenin ekonomik durumu PMK'de ve ebeveynlerin eğitim düzeyi ve ailenin ekonomik düzeyi AAİ'de anlamlı bir farklılık oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the relationship between parents' digital awareness and family functioning on children's problematic media use. The sample consists of 250 parents who live in Istanbul and have children between the ages of 1-18, who were reached by convenience sampling method in 2022. The data were collected by online surveys and the survey questions consisted of“Personal Information Form”,“Digital Parenting Awareness Scale”,“Problematic Media Use Scale”,“Perceived Family Functioning Scale”. Correlative screening tests and nonparametric tests was used to analyze the datas in SPSS 28.0. In the study, it was reached that there was a weak and negative relationship between Problematic Media Use (PMU) and Perceived Family Functioning (PFF) (p=-0,264) and a moderate and negative relationship between parents' Digital Parenting Awareness (DPA) level and PMU (p=-0,427). In addition, it was determined that parents' gender, age, education level, employment status, the number of children they have, screen usage time and preferred screen type create a significant difference in DPA and its sub-dimensions; children's age, screen usage habits, parents' age and family's economic status create a significant difference in PMU; and parents' education level and family's economic status create a significant difference in PFF.