Individual values and HRM practices in Benin public organizations
Benin kamu kuruluşunda bireysel değeler ve İKY uygulamaları
- Tez No: 829320
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZER AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsani değerler, İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamaları, Yönetim ve stratejiler, Human values, Human Resources Management practices, Management, and strategies
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çok uzun bir süre, insan kaynakları yönetiminin etkinliğini değerlendirmek için yalnızca ekonomik ve finansal performans ölçütleri kullanıldı. İnsan kaynakları yönetimi çalışması, son zamanlarda değer fikrinin kullanımında bir miktar büyüme gördü. Bugün literatürde popüler olan bir konu, bireysel değer fikri ve bunun bir istihdam kaynakları yönetimi planında nasıl dikkate alınması gerektiğidir. Mevcut çalışma, Benin ortamında ve kamu kuruluşlarında bu konuyu yeniden üreterek, Benin'deki devlet kuruluşlarında bireysel değerlerin İKY yöntemleri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bunu yapmak için, bir organizasyonun insan kaynakları teorileri, sosyal mübadele ve algılanan organizasyonel destek kullanılmaya başlandı. Daha sonra, pozitivist bir epistemolojik duruş benimseyerek, Rokeach (1973) tarafından açıklanan ve İKY uygulamalarını açıklayabilecek farklı değerler arasından bağımsız olan değişkenleri seçtik. Bunu varsayımsal indirilebilir bir teknik kullanarak yaptık. Doğrusal regresyon, değişkenler arasındaki korelasyon, tek yönlü ANOVA, bağımsız örneklem T-Testi ve tanımlayıcı istatistik uygulamalarının tümü, kesinlikle nicel bir yöntem kullanılarak uygulanmıştır. Bulgular, yönetimin Schwartz'ın değer modelinin gösterdiği gibi etik-ahlaki değerleri - uygunluk ve fedakarlık - dikkate almasının İKY uygulamalarının etkinliğini artırdığını göstermektedir. Ek olarak, Benin kamu sektöründeki İKY türünün ve etkinliğinin, çalışanın Schwartz'ın modeline göre güç ve güvenlik olarak tanımlanan değerleri ile bunların dahil edilmesi ve yeterli sağlık koşulları tarafından belirlendiği iddiasına izin veriyorlar. Son olarak, bu bulgular, rekabetçi değerlerin - özerklik ve başarı - firma içindeki İKY prosedürlerinin verimliliği üzerindeki yararlı etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
For a very long time, only economic and financial performance metrics were used to assess the effectiveness of human resource management. The study of human resources management has recently seen some growth in the use of the value idea. A popular subject in the literature today is the idea of individual worth and how it should be taken into account in an employment resource management plan. The current study intends to investigate the impact of individual values on HRM methods in government organizations in Benin by reproducing this topic within the Beninese setting and in public organizations. To do this, an organization's theories of human resources, social interchange, and perceived organizational support have all been put to use. After that, adopting a positivist epistemological stance, we selected variables that were independent among the different values described by Rokeach (1973) that may account for HRM practices. We did this by using a hypothetical-deductible technique. The applications of linear regression, correlation between variables, one-way ANOVA, independent sample T-Test, and descriptive statistics have all been applied using a strictly quantitative method. The findings indicate that the management's consideration of the ethical-moral values—conformity and altruism, as indicated by Schwartz's value model—increases the effectiveness of HRM practice. Additionally, they permit the assertion that the type of HRM and its efficacy in the Beninese public sector are determined by the employee's personal values, which are defined as power and security in accordance with Schwartz's model, as well as their inclusion and adequate health conditions. Last but not least, these findings show the beneficial impact that competitive values—autonomy and success—have on the efficiency of HRM procedures within the firm.